Община Сливен

Възстановиха и втората открадната паметна плоча в Сливенския Балкан

-------
07.05.2020 / 09:25

В Сливенския Балкан бе възстановена и втората открадната паметна плоча, свързана с борбите за национално освобождение. След като паметната плоча край извора Кушбунар бе задигната също като тази на връх Българка, тя бе възстановена за годишнината от събитията по време на Априлското въстание.

 

Спомоществовател на откраднатата плоча бе туристката Радка Балева от женската организация на НФСБ в Сливен. За възстановяването на плочата край извора Кушбунар, където по Гергьовден се полага клетвата на въстаниците от Втори Сливенски революционен окръг, ръка протегна бизнесменът Минчо Афузов от фондация Стария бряст. На Кушбунар бе засадена и фиданка от потомството на Стария бряст.

 

Бяха поднесени цветя на признателност към подвига на априлци от обединената чета на Стоил войвода и Иларион Драгостинов на ограничено като присъствие честване, на което присъстваха народният представител​ Петър Петров и зам. областният управител Димитринка Петкова, Стефан Стефанов, председател на фондация Стария бряст и националният координатор на НФСБ Доброслав Иванов.

 

Възстановителите заявиха, че се предприемат мерки за наблюдение на действията на антинационалните вандали в Сливенския Балкан.

 

Традиционните Юнашки игри тази година не се проведоха в деня на храбростта 6 май поради пандемичните мерки, затова празникът бе отбелязан символично с възстановяването на плочата на хайдутите от Априлското въстание в Сливен, сподели Стефан Стефанов. Игрите ще бъдат проведени по-късно на друга дата, свързана с хайдутството.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев