Община Сливен

Щилияна Василева: Вътреболнична инфекция с корона

-------
04.05.2020 / 17:16

Изключително неприятно, но факт! – Вътреболнична инфекция затвори инфекциозното отделение на Сливенската областна болница! Прием на нови пациенти с КОВИД 19 в него няма от 30 април. Няма и да има до 18 май, както стана ясно от последното заседание на областния кризисен щаб. След смъртта на д-р Илияна Иванова и заразяването на съпруга й инфекционист, отделението остана само със завеждащата си д-р Ченкова и още един лекар на половин щат, пък бил той и многоуважавания д-р Баев. Тези двама последни мохикани ще продължат лечението на 14 болни пациенти и двама контактни… По-лошото е, че медицинският персонал в отделението и придадения му в помощ фтизиатричен сектор на пулмологията – пет медицински сестри и две санитарки, от лекуващи станаха пациенти. Заразено е и цялото семейство на загиналата в изпълнение на лекарския си дълг в инфекциозно отделение д-р Илияна Иванова.

 

Кой боледувал – боледувал. В момента целият Сливен и Сливенската област могат да разчитат само на инфекциозното отделение на Военна болница, което разполага с четири екипа и 20 легла, от които 11 заети. Двете частни болници, които при нужда трябваше да поемат болни с КОВИД 19, имали готовност, но пациенти – още не. Интересно защо!

 

По какви пътища незнайни стигнахме до това чудо – вътреболнична инфекция? И то в ситуация, когато всички сили трябва да са мобилизирани за борба с опасния вирус? Вероятно нещата опират до неспазването на стриктни санитарно-хигиенни норми и … подценяване на опасността. Не обвинявам санитарите, нито сестрите – почти всички са болни, а най-малко платилата с живота си д-р Иванова, която колеги и пациенти определят като най-слънчевия и грижовен към пациентите си лекар. Но вероятно нещо по веригата е пропаднало, по линията на обеззаразяването или контрола например. За този контрол началничката на РЗИ – Сливен д-р Петя Балулова гарантира, че е стриктен. Нейните думи:

 

„По отношение на ползването на ЛПС контролът е ежедневен. Провежда се от епидемиолог в лечебното заведение и от епидемиолозите в РЗИ. Но става въпрос за много сериозно и опасно заболяване, по цял свят се заразяват лекари, които работят с тези болни… Непрекъснато се извършват проверки, и при постъпил, и при изписан пациент. Където има проблем при медицинския персонал, опасяваме се, че това е поради неправилно боравене с личните предпазни средства, дали при свалянето или по време на работа… Всяко лечебно заведение има договор с лицензирана фирма, която организира унищожаването на опасните отпадъци. Съвместно с Центъра за спешна медицинска помощ сме организирали няколко пъти и на теория, и на практика, чисто ситуационно, къде става обличането, как става събличането, къде се оставят за унищожаване личните предпазни средства. МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ със собствени средства организира прането на предпазните средства за многократно използване в съответствие с инструкциите на производителя. Към момента се минава на лични предпазни средства за еднократна употреба.“ sliven-1280x720

 

Д-р Петя Балулова, началник на РЗИ – Сливен.

 

На болното място, в инфекциозното отделение, са командировани четири медицински сестри и двама лекари – фтизиатър и доброволец стажант по пулмология, които отново ще преминат обучение по спазването на мерките за безопасност при работа с КОВИД 19. Онова, което според областния кризисен щаб предстои да се направи в инфекциозното отделение на Областната болница е цялостна дезинфекция на 13 май, нови контролни изследвания на 14 и 15 май на целия персонал и при дай боже отрицателни резултати – отваряне на отделението на 18 май. Дотогава вирусът ще трябва да почака.

 

Днес чух от лекар в областната болница да се оплаква от бутафорните предпазни средства, с които е оборудван медицинския персонал. Той беше облякъл едно от тези окаяни защитни облекла, които са толкова далеч от европейските, че направо да ти се доплаче за българския медик. Дали някой е направил икономии? Но евтиното винаги излиза твърде скъпо…

 

… Впрочем, помните ли, че лекари от Франция протестираха голи заради липсата на защитни средства? Нашите могат да постигнат същия ефект, ако са облечени.

 

Общинската власт заявява, че ще съдейства по всякакъв начин за облекчаването на ситуацията! Как ще съдейства за „набавянето“ на лекари и медицински сестри в Сливен, където нужните бройки са закърпени едва-едва от кадри в пенсионна възраст, а младите лекари и сестри се броят на пръсти? – Нещото, за което непрекъснато пророчески алармираше покойният д-р Михаил Жечков! Проблемът не е само сливенски, той e направо зейнал навсякъде по българските лечебни заведения, с изключение може би на столицата. И в кризисна ситуация взема жертви! А протестите на медиците от много време се пренебрегват. Кадровата политика в здравната ни система куца, пробойни отдавна дебнат отвсякъде. Мерките на Националния оперативен щаб, ако не ви е ясно, пазеха нея.

 

Но, мълчи, сърце… Дано Господ е българин! И да не забравя за Сливен!

 

 

 

Източник: "Ирида Сливен"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев