Община Сливен

Дни преди войната хитлеристи и Сталин пият заедно на Първи май в Кремъл. Георги Димитров им бил преводач

-------
01.05.2020 / 08:31

Съветски и германски офицери заедно приветстват манифестиращите и военните блокове и техника.

Най-невероятното е, че по това време Хитлер вече е бил подписал плана „Барбароса“ за нахлуването в Съветския съюз. С планът е бил запознат належно германският посланик в Москва фон Шуленбург и неговият съветник Хилгер. Разбира се в течение на нещата е бил военния аташе генерал Кьостеринг.

Най-любопитното е, че Ернст Кьостеринг е немец, роден в Русия. По време на гражданската война след Октомврийската революция той се сражавал на страната на Белите. По-късно Берлин го изпраща на дипломатическа служба в Москва.

Днес историците недоумяват, как е възможно съветските тайни служби – разузнаване и контраразузнаване, - да не разберат нищо за плана „Барбароса“. Няма сведения Кьостеринг да е бил следен или вербуван, както е било задължително да се направи, според правилата на шпионажа. Знае се само, че има подслушан телефонен разговор между Кьостеринг и неговия заместник полковник Кребс. В него двамата се шегуват, че „руснаците май нямат никакво понятие, че им готвим война. Даже ни канят на 1 май, за да преброим с какви войски и въоръжение ще участват на парада и да си направим анализа“. Двамата продължават в този дух като изброяват до какви данни са се добрали за дивизиите на НКВД, за противовъздушната отбрана и артилерията. Защо този доклад на контраразузнаването не е стигнал до Сталин или ако е стигнал, защо не са предприети никакви мерки – няма обяснение.

Друг любопитен факт от онзи 1 май на Червения площад е, че в ролята на преводач от немски е бил използван Георги Димитров. Българският комунист по това време е висш функционер на Коминтерна, щабът на който се намирал в Москва.

Предполага се, че Димитров е разговарял лично със специалния пратеник на Хитлер – Валтер Шеленберг, висш офицер от германското разузнаване.

Офицерите от Вермахта са били сред най-ухажваните гости на приема, който Сталин дава в Кремъл след завършване на парада. Произнесли се много тостове за дружбата и сътрудничеството между двете страни и армии.

Месец и двайсетина дни по-късно – на 22 юни, рано сутринта, германските войски нахлуват на територията на СССР. Започва Великата отечествена война.

 

 

 

Източник: "Фрог нюз"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев