Община Сливен

Учени от Бон: Covid-19 не живее във въздуха, не се задържа по плодове, зеленчуци и хляб

пийййй
31.03.2020 / 19:58

Центърът по вирусология в Бон направи поредните разкрития за новия коронавирус, който предизвика пандемия в света, предаде скопския ТВ "Канал 5".

Според германските учени вирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не се запазва върху плодове и зеленчуци, хляб и други хранителни продукти. Върху метал и пластмасови части вирусът се задържа за около 3 часа, а по-дълго живее във вода - в тоалетната чиния, в мивката в кухнята, върху мокри повърхности, тъй като влагата благоприятно се отразява на силата, с която действа вируса. Той може да попадне и върху дрехите, но не са констатирани случаи на заразени чрез дрехите.

 

Основният начин на предаване на вируса е чрез въздушни капки. Заразата може да се предаде и при директен контакт с заразено лице от коронавирус, при ръкуване и прегръдки с него, ако след това се докосне лицето - очите, носа и устата.

 

Носенето на маски и ръкавици е въпрос на личен избор. Най-важното нещо, което ще учените препоръчват срещу заразата е, да се спазва социална дистанция и редовно да се мият ръцете.

/Източник: фактор.бг/

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев