Община Сливен

Внесоха дело във ВАС срещу задължителното носене на маски

------------------------------------
31.03.2020 / 11:47

Заповедта за задължителното носене на маски от събота, издадена вчера от здравния министър Кирил Ананиев след предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, отива на съд.

Адвокатът и общественик Николай Хаджигенов обяви, че внася във Върховния административен съд жалба срещу задължителното носене на маски.

 

Юристът обжалва заповедта на министър Кирил Ананиев от 30 март като като неправилна, незаконосъобразна и постановена в нарушение на установените правила. Тя бе издадена на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето - за мерките в епидемична обстановка.

 

Тезата на Хаджигенов е, че законодателят сам е записал, че държавните органи трябва създадат необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за това идват от държавния или от общинския бюджет. Т.е. не е редно, според него, да се изисква задължителна употреба на предпазни средства, ако държавата не е осигурила такива.

 

"Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението ѝ", посочва адвокатът и добавя честата липса на маски в аптечната мрежа.

 

Генов настоява съдът да спре предварителното изпълнението на заповедта до окончателното произнасяне.

Източник: "Сливен медия"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев