Община Сливен

По 28 тона отпадъци се извозват от София към ТЕЦ - Сливен

------------------------------------
31.03.2020 / 11:45

Софийската окръжна прокуратурата изиска от министъра на околната среда информация какви количества отпадъци са превозвани от София към Враца, Сливен и „Бобов дол“ през миналия месец.

Българските власти проверяват ТЕЦ „Бобов дол“ след публикации, че централата е започнала отново да гори отпадъци.

 

Министър Емил Димитров прекара близо два часа в Софийската окръжна прокуратура, за да отговаря за въпроси за проверките в ТЕЦ „Бобов дол“ и за количествата отпадъци, които ежедневно излизат от София към Враца, Сливен и „Бобов дол“.

 

Пред журналистите той обясни, че от София се извозват около 200 тона отпадъци за Враца, около 22-28 тона за Сливен, а от няколко дни - и по 100 тона дневно за „Бобов дол“.

 

На въпрос възможна ли е криза със столичния боклук, заради извънредното положение, екоминистърът отговори:

 

„Криза би могла да възникне, защото в София слава Богу Европейската комисия разреши да се направи мощност и да има завод, но този завод трябва да има време докато се произведе. Всички ние тук, които сме в София мисля, че големи количества отпадъци генерираме, с което Столична община трябва по някакъв начин да се справи. В момента ние на монитор имаме завода в София и знаем какви количества пътуват. Това е проблем на София-град".

 

"Те само ме уведомяват какво правят, защото ние следим количествата да не се получи от чужбина отпадък, който да се смеси с този, да изгори и ние може и да не разберем. Доколкото можем контролираме, имаме справки. Даже аз сега поех ангажимент пред прокуратурата да дам за миналия месец, от който всъщност нашия оперативен център започна да следи тази дейност. Тя не е присъща много за нас, но и с това ни натовариха, така че ние ще дадем какви количества са излизали, включително камиони по дни - към Враца, към Сливен и към Бобов Дол от няколко дни. Иначе София ще е затрупана", продължи министърът.

 

"Не казвам, че има криза. Балира се. Ако отидете на магистралата, ще видите, че към Враца вървят едни гондоли с платнища, които са всъщност софийски боклук. Такива пътуват и към Сливен, такива пътуват и към Бобов дол, ако не се окаже, че имат някакъв проблем с инсталацията. Ако имат, ще ги спрем", каза още Емил Димитров.

Източник: "Сливен медия"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев