Община Сливен

Георги Николаев от Сливен - автор на идеята за "чатбот" за коронавируса

-------
27.03.2020 / 10:02

Кихнах. Дали ми има нещо? Върнах се от магазина. Как да дезинфекцирам вкъщи? Може ли кучето да пренася коронавируса?

Вместо да влизате в Гугъл и да търсите отговори там, рискувайки да се изгубите в морето от информация, вижте какво е измислил Георги Николаев. По негова идея българската IT компания „Абилитикс” е създала чатбот, който отговаря на всички тези питания. Изкуственият интелект може да спести часове четене на статии за коронавируса.

"Чатботът е онлайн платформа, в която на едно място са събрани както презентации и видеа, така и възможност за чат с изкуствен интелект", разказва пред Свободна Европа Николаев.

Идеята му дошла още в началото на февруари, когато епидемията все още беше далече от България. Споделил я с директора на компанията Росен Живков, който веднага я одобрил, а след това в разработването се включили всички от екипа. Продуктът е създаден както на английски, така и на български език.

"Информацията, която сме събрали, е от възможно най-достоверните източници, а именно Световната здравна организация и - за да бъде адекватна спрямо българската действителност - нашето здравно министерство", казва Николаев, който е мениджър "Бизнес развитие" в "Абилитикс".

Чатботът се казва Скили. За да говорите с него, трябва да го посетите в интернет. Можете да зададете всякакви въпроси за COVID-19 - за симптоми, превенция и всичко, което ви интересува.

Скили ще обясни в голяма дълбочина всички теми и въпроси, които са съществени за превенцията и първичната диагностика.

Тук обаче Георги Николаев прави едно много важно уточнение:

"Изключително важно е да отбележим, че чатботът не е лекар. Неговата идея е да отговори на въпроси на гражданите и да ги ориентира. Важно е да не подвеждаме хората. Ние даваме само една първоначална оценка и им казваме “обадете се на лекар, ако имате симптоми".

Платформата работи вече втори ден и за това време стотици са се възползвали от нея. "Обратната връзка е много добра, хората са много положително настроени", казва Георги Николаев.

 

www.svobodnaevropa.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев