Община Сливен

"Галъп": Най-одобряван в държавата е ген. Мутафчийски, следва го премиерът Борисов

-------
24.03.2020 / 15:45

Ген. Венцислав Мутафчийски се оказа най-одобряваният българин, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

Мнозинството българи приемат и подкрепят извънредното положение, показват още данните от проучването.

 

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни.

 

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така:

 

Бойко Борисов има 73% одобрение срещу 21% неодобрение, ген. Мутафчийски - 89% одобрение срещу 10% неодобрение, Владислав Горанов - 45% го подкрепят, докато 26% - не, и Томислав Дончев - 54% одобрение и 18% - неодобрение.

 

Много високи нива на одобрение получават лекарите (+91%) и учителите (+87%).

 

Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. МВР получава 80% одобрение срещу 15% недоволни от действията му. Цели 83 % одобряват това, което прави Министерството на здравеопазването, неодобрението е 12 на сто. С най-висока подкрепа се ползва Министерството на образованието- 86% срещу неодобрение от 10%.

 

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%) и спокойна (12%).

 

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

 

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

 

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Източник: "Сливен медия"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев