Община Сливен

РИМ – Сливен с изложба по случай 130 години от рождението на Мишо Тодоров

-------
24.03.2020 / 15:38

През 2020 г. се навършват 130 години от рождението на известния сливенски композитор, музикант и педагог Михаил Тодоров Хаджимихайлов.

Регионалният исторически музей в Сливен ще отбележи събитието с изложба, посветена на неговия живот и творчество, съвместно с читалище „Зора” и ДА - Сливен.

Мишо Тодоров е роден е на 15 септември 1890 г. в гр. Сливен. Баща му – Тодор Хаджимихайлов, човек с музикална култура и владеещ турски и гръцки език, произхожда от известния сливенски Копринджиков род. Майката – Иванка Чаракчиева, с музикална дарба, е представител на не по-малко известния Чаракчиев род.

 

На 15 септември 1890 г. в семейството се ражда като шесто дете Мишо Тодоров. Израства в музикална среда. Пръв негов учител по пиано е сливенският музикант Михаил Райнов. Като ученик в гимназията свири на пиано, цигулка, мандолина и флейта.

 

През 1907 г. се записва в Консерваторията в Монпелие, Франция. През следващата година се премества в Женева. Завършва средния курс на Консерваторията за три години с награди по цигулка, хармония и теория и с високи оценки като композитор с определен национален колорит.

 

През 1911 г. се завръща в Сливен и постъпва на работа като учител по музика в Мъжката гимназия „Добри Чинтулов”. По това време там е и Васил Димитров, завършил курсовете при Софийската музикална академия и основал Детска музикална китка в града ни. Приятелство и ползотворно сътрудничество ги свързват години наред.

 

Мишо Тодоров е автор на детските оперети „Горски цар” /1911-1912/, „Малката кибритопродавачка” по Андерсен /1920/, „Ветрената мелница” /1925/ по Елин Пелин и на много други.

 

 

 

През 1923 г. той е командирован за една година в Дрезденската консерватория, където учи при професорите Варвас и Теодор Блумер и показва завидни успехи.

 

През 1946 г. основава в Сливен Музикално училище и става пръв негов директор. За съжаление просъществува само четири години. Той е един от създателите на Работническата самодейна опера, където последователно е диригент и почетен председател.

 

Автор е на много популярни песни: „Душата на Орфея”, „Изгнаник”, „ Спи градът”, на маршовете: „Химн на читалище Зора”, „Хаджи Димитър”, на фолклорни лесни, балетна музика, разработки и аранжировки на чужди произведения. Произведенията на Мишо Тодоров са отпечатани в Германия, а „Балкантон” е записал някои от тях на плочи. Паралелно с това, той пише и изнася много статии, доклади и лекции на музикална тематика.

 

Бележитият музикант умира на 22 април 1967 г. в Сливен. За своето дългогодишно творчество и плодотворна работа в областта на музиката получава много награди. Удостоен е с „Кавалерски кръст с корона” /1934г./, „Народен орден за гражданска заслуга” /1950/, „Червено знаме на труда” /1960/, „Заслужил учител” /1963/. Той е и член на Съюза на българските композитори от 1958 г.

Източник: "Канал 6"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев