Община Сливен

РИМ - Сливен разработи проект с обществена значимост

-------
17.03.2020 / 13:46

РИМ – Сливен работи по проект - осъвременяване на сборника "Той не умира. Сливен на безсмъртните си синове", издаден през 1935 г., от Комитет за въздигане паметник на воеводата Хаджи Димитър - Сливен. Вносители на проекта в Община Сливен - фонд Култура са Мария Павлова и Веселина Янакиева. Изданието ще бъде под редакцията и с уводна статия от проф. д. и. н. Иван Русев. Рецензии за сборника са написани от Петър Сяров и Цветка Башева.

 

Тази година ще честваме 180 години от рождението на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, както и 85 години от построяването и тържественото откриване на емблематичния за града ни паметник.Тържествата по неговото откриване са тридневни - състояли се на 7, 8 и 9 ноември 1935 г. Творци на паметника са скулптура Стефан Пейчев и архитект Юрдан Юрданов. В същата година излиза от печат и сборника " Той не умира". Комитетът възлага редактирането му на Иван Д. Стойнов - писател ,поет, преводач, литературен сътрудник на чужди вестници. Получава висше образование по литература в Лозана /Швейцария/. Бивш професор в Робърт колеж в Цариград, внук по майчина линия на Добри Желязков Фабрикаджията. Предговорът на сборника е написан от известния сливенски художник Панайот Тодоров Христов, с псевдоним Сирак Скитник.В него са поместени художествени произведения на класиците в българската литература: Христо Ботев, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Йордан Йовков, Пенчо Славейков и др., както и биографични разкази за участници в национално-освободителното движение и възрожденски просветни дейци: Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, Стефан Караджа, Георги Икономов, Антон Иванов, Иван Добровски, д-р Георги Миркович, Аргира Жечкова, Сава Доброплодни, Таню войвода и др. Автори на тези разкази са както известни сливенски интелектуалци, така и професионални историци.

 

Сборникът съдържа и отчет на Изпълнителния комитет за въздигане паметник на войводата Хаджи Димитър от архитект Юрдан Юрданов.

 

Друго достойнство на сборника са и неговите илюстрации с ценна информация за града ни. Сборникът " Той не умира" е библиографска рядкост. Надяваме се , че с неговото осъвременяване, той ще достигне до широк кръг от читатели, както и ще бъде полезно четиво за подрастващото поколение.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев