Община Сливен

С часове по български и математика започват аудио уроците по БНТ 2

-------
16.03.2020 / 15:39

Около 86 процента от училищата в Област Сливен готови с он лайн обучанието

С часове по български език и математика за седми клас от утре в 9 ч. започват аудиоуроците по БНТ 2, това съобщи на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев. От 17-и март, вторник, по БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици. Почти 11 процента от учениците нямат възможност за дистанционно обучение, но има вариант и те да бъдат обучавани, увери министърът.

 

Има вероятност университетите да приемат без предварителни изпити, каза още Красимир Вълчев.

 

Почти всички училища в страната са готови да започват с онлайн-обучение, обяви просветният министър Красимир Вълчев пред БНТ. Вчера и днес много от учебните заведения са организирали обучения на педагозите и са направили пробни занимания в различи видове образователни платформи. Според Вълчев, 90 процента от училищата могат да въведат дистанционно обучение от днес, а от сряда ще се обхванат всички школа в страната.

 

Кризата е възможност да направим по-голяма и по-бърза крачка към електронно обучение. Възможност да акцентираме върху това, което наричаме дигитално-медийна грамотност или дигитално медийно възпитание. Не всички деца прекарват много време пред екрани. Дигиталното образование трябва да им помогне повече време да прекарват пред полезно-образователно съдържание, коментира Вълчев. Той беше категоричен, че ситуацията е съвсем различна от грипните ваканции и сега отговорността на родителите е по-голяма.

 

Ваканцията засега е до 29 март. Решаваме ден за ден, следим развитието на ситуацията, допълни министърът. Той апелира всички родители особено на децата в начален и прогимназиален етап да се ангажират с осигуряването на дистанционната форма на обучение, да следят какви задачи се възлагат на децата. И допълни, че дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация. При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси – филмчета, клипчета, тестове, уточни още Красимир Вълчев.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев