Община Сливен

Влезе в действие персонална автоматична метеорологична станция в новозагорското село Асеновец

.........................................................
10.03.2020 / 09:33

В навечерието на Астрономическата пролет, на 2 март 2020 г., влезе в действие Персонална автоматична метеорологична станция /PWS/ в с. Асеновец, позиционирана на югоизточния ъгъл на кръстовището, на улиците „Александър Стамболийски“ и „Марко Димитров“. PWS отчита по-точно данните за: температура на въздуха, атмосферно налягане, относителна влажност на въздуха, скорост и посока на вятъра, количеството на падналите валежи и др. Термосензорът е поставен в метеорологична клетка, съобразена с изискванията за избягване на смущения в измерването.

Датчикът за количеството валеж и сензорът за посока и скорост на вятъра също са позиционирани на подходящи места за правилно отчитане на стойностите. Данните от PWS, които се актуализират на всеки 8 секунди, са достъпни 24 часа в денонощието 365 дни в годината в Интернет. PWS в Асеновец има профил и в най-големия сайт за публикация на любителски и официални метеостанции в света – Wunderground, на следния линк:

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/INOVAZ1

Основната страница на PWS включва текущи данни, графични и таблични данни за произволноизбран интервал. Наличните данни са само такива, постъпили в реално време на сайта. Освен текущите стойности за деня, могат да се правят справки за минали дати след 2 март 2020 г., когато е поставено началото.

Това е втората PWS в гр. Нова Загора, а първата функционира от 2 април 2017 г. Собственик, и на двете наблюдателници, е Цанко Цанев, който ги е изградил изцяло със собствени средства. Първата PWS, е изградена в с. Еленово и функционира от месец декември 2016 г. Неин собственик е Стоядин Димитров. И 3-те PWS са в обществена полза.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев