Община Сливен

Празнуваме Тодоровден днес

-------
07.03.2020 / 10:56

Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост.

На този ден православната църква почита Свети великомъченик Теодор Тирон - младият воин, загинал за вярата си в началото на 4-ти век.

Според легендата години след смъртта на свети великомъченик Теодор Тирон гоненията срещу християните продължавали. Император Юлиан Отстъпник, решил да се подиграе с храната на вярващите, за които било известно, че спазват строг пост 40 дни преди Великден.

Владетелят заповядал постната храна на пазара да бъде напръскана с кръв. Коварният план обаче бил осуетен след чудотворната намеса на свети Теодор, който се явил наяве пред цариградския архиепископ. Поръчал му да предупреди християните през тази седмица да не взимат никаква храна от пазара. Вместо това да се ядат жито.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на светеца. Вярващите носят живо в храма, което се благославя по време на службата.

Днес частица от мощите на светеца се съхраняват в църквата „Св. Йоан Рилски” към Софийската духовна семинария.

В българските народни традиции Тодоровден е известен с имената Тодорова събота, както и Конски Великден и се почита като празник на конните спортове с конни надбягвания.

Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора и техните производни.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев