Община Сливен

В Котел отбелязоха 3-ти март с богата празнична програма

.........................................................
04.03.2020 / 12:11

С издигане на националното знаме на България започна честването на Националния празник на страната ни 3-ти март в Котел. Пред паметника на Георги Раковски се събраха граждани и гости на града, сред които кметът на Община Котел Коста Каранашев, заместник - кметовете и общински съветници. Присъства и председателят на Общинския съвет Христина Чолакова.

 

Пред събралите се на площад „Възраждане” жители и гости на града кметът на Община Котел Коста Каранашев заяви:

 

"3 март е денят, за който Котел е дал своя принос със своята мисъл, огън и меч. Денят, в който един народ извоюва свободата си, за да стане равноправна държава и народ сред всички европейски народи. Няма друг такъв аналог в световната история, след 500 години робство един народ да оцелее и след това да възроди своето национално самосъзнание. Да бъде пример и учебник за всички останали славянски народи. Огромният дух на българският народ, огромната му жертвоготовност, вътрешното му усещане и самосъзнание, това са причините за нашето оцеляване през дългите тъмни години, за да се превърнем в една модерна европейска държава. Котел има най-големият принос в България за националното българско възраждане и самосъзнание. Бъдете горди, че сте котленци, честит празник бъдете живи и здрави!”

 

 

Венци и цветя пред паметника на Раковски поднесоха Кметът на общината, заместниците му, председателят на ОбС – Котел, ПП ГЕРБ, ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“ и клуб „Млад възрожденец“, граждани и гости на Котел.

 

 

Празничната програма продължи с изпълнения от I-ва и II-ра група на танцов състав „Изворче“, тамбурашки оркестър и фолклорна група „Празници“, както и с рециталите на Марта Стойкова и Елица Йочева.

 

 

Трети март бе отбелязан по-късно в музейна експозиция „Котленски възрожденци“, където се откри изложба „Символи на държавността“, съдържаща част от личната колекция от армейски шапки и униформи на доц. д-р Людмил Георгиев. Участие в изложбата взеха още Национално дружество „Традиция“ – регионален клон Нова Загора. Тържествената програма на община Котел по случай Националният празник на България завърши в читалището с препълнена зала на постановката „Боряна“ на Драматичен театър „Йордан Йовков“ гр. Добрич.

Още снимки от новината

.........................................................
------------------------------------
------------------------------------

 

Източник: "Радио Сливен нет"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев