Община Сливен

Днес Станка Златева празнува рожден ден. Честито!

-------
01.03.2020 / 10:52

Днес на 36 години става Станка Златева, носителка на два сребърни медала от олимпийските игри –Пекин 2008 и Лондон 2012, петкратна световна шампионка и шест пъти европейска шампионка.

Родена е на 1 март 1983 г. в село Крушаре, Сливенско. С борба се занимава от 1997 г. Първият ѝ треньор е Демир Демирев в клуб „Херкулес“. Завършва Средно спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ (Ямбол). След това се подготвя при Валери Райчев в Кюстендил и националния отбор. Тренира и с Огнян Николов в националния отбор.

Състезава се за „Борба и самбо“ (Ямбол), СК „Васил Илиев“ (Кюстендил) и СК „Левски“ (София).

Станка Златева е първата българка, участничка в олимпийски игри, в женската борба. На летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. заема дванадесето място.

От началото на 2006 г. е състезателка на СК „Левски“, като тренира под ръководството на световния и трикратен европейски шампион по борба Симеон Щерев. От същата година е „Почетен гражданин на Сливен“. Победител във Вип Брадър през 2013 година.

В началото на 2016 г. прекратява състезателната си кариера и става треньор.

На този ден преди 3 години започна строителството на зала по борба в град Сливен, а днес в нея се води тренировъчен и състезателен процес в трудния спорт борба, който ни е донесъл толкова много радост.

 

Честит рожден ден!

 

 

 

„Седмица“

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев