Община Сливен

ПГХТ “Академик Неделчо Неделчев“-Сливен ще сложи паметна плоча за дарители

-------
29.02.2020 / 10:24

На 02.03.2020 г. ръководството, учителите и учениците от ПГХТ “Академик Неделчо Неделчев“ в присъствието на представител на посолството на Руската Федерация в България ще изкажат своята признателност и благодарност към всички български и руски благодетели, съпричастни с построяването на сградата и откриването на първата Областна реална гимназия след Освобождението, с полагането на паметна плоча. Това съобщиха от сливенското школо. Церемонията ще се състои от 13.00 часа пред сградата на гимназията.

 

Сливенското реално училище възобновява дейността си на 1.09.1878 г., след края на Освободителната война, като се помещава в бившия турски конак, защото неговата сграда е изпепелена по време на турското отстъпление от града. Макар условията да били лоши и стаите неудобни, в края на учебната годината 204 ученици, разпределени в 3 класа и обучавани от 6 учители, показали много добри резултати. На последния официален годишен изпит присъствали героят от боевете при връх Шипка- ген. Столетов, героят от обсадата на Плевен - ген. Скобелев и ген. Столипин - генерал- губернатор на Източна Румелия. Впечатлени от отговорите на учениците, ген. Столипин дарили 1000 рубли за закупуване на учебни помагала и подпомагане на бедните ученици.

 

Подема се инициативата за събиране на средства и построяване на нова сграда за училище. На свое заседание от 8 август 1878 г. Градският съвет взема решение за налагане на извънреден данък от 20%. Така благодарение на съпричастието и щедростта на генерал Аркадий Столипин, губернатор на Източна Румелия и родолюбието на всички сливенски благодетели, се събрали за кратко време сумата от 73000 франка и се положили основите на сградата на училището през май 1879 г..

 

По решение на управлението на Източна Румелия на 15 септември 1881 г. училището е обявено за Областна реална гимназия .

Източник: "Наблюдател"
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев