Община Сливен

Стартира Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“ и в Твърдица

-------
25.02.2020 / 09:42

Във връзка с реализацията на Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“, Община Твърдица обявява прием на заявления за ползване на услугата.

 

По програмата ще се осигурява заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора с 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, и хора над 65 г. възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в България.

 

Кандидатите за домашни помощници задължително трябва да са регистрирани като безработни лица в Дирекция ”Бюро по труда”.

 

Могат да кандидатстват лицата, попадащи в следните целеви групи:

 

• Хора, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ;

 

• Хора, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р. България.

 

За целите на Програмата „хора на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Р България“ са лица, които:

 

• са навършили 65 г. възраст към момента на подаване на заявлението за включване в Програмата;

 

• живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа;

 

• са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

 

• Да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми, и проекти.

 

Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда” е със срок на действие до 31.12.2020 г.

 

За информация тел.0454/44002-Величка Добрева.

Източник: "Радио Сливен нет"
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев