Община Сливен

И Твърдица ще има Общински исторически музей

-------
24.02.2020 / 13:18

През тази година в Твърдица ще бъде отворен Общински исторически музей. Това каза за Фактор.бг кметът на общината Атанас Атанасов.

 

Община Твърдица получи безвъзмездно държавен имот за създаването на историческия музей. Имотът бе предоставен в края на миналата година по искане на Община Твърдица със заповед на областния управител Чавдар Божурски и е с площ от 1 101 кв.м. Разрешено е ползването му заедно с четирите постройки върху него.

 

В момента се извършва ремонт на сградите, утвърден е от Министерството на културата и щат от 3 души, които ще обслужват дейността на музея. За ръководител на бъдещия музей е определен Красимир Велков – археолог по образование. В момента общината съхранява за фонда на бъдещия Общински исторически музей над 1 000 единици повечето, от които са част от етнографската експозиция. Немалко от движимите исторически и културни паметници намерени досега на територията на общината, сред които и златни съкровища се намират във фондовете на Националния исторически музей и на музеите в Нова Загора и Сливен.

 

Общинска администрация се надява след създаването на Общински исторически музей да направи постъпки и поне част от намерените на територията експонати да бъдат върнати на бъдещия исторически музей в Твърдица за да могат да бъдат експонирани в него за посетителите – жители и гости на града. По този начин ще се разнообрази предлагания в общината туристически продукт.

Източник: https://faktor.bg/bg/articles/i-tvarditsa-shte-ima-obshtinski-istoricheski-muzey
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев