Община Сливен

Кабинетът повери крепост "Туида" на Сливенската община

-------
21.02.2020 / 17:51

Правителството прехвърли на Община Сливен Късноантична и средновековна крепост „Туида” за 10 г. Това стана с решение на МС на последното си редовно заседание. Кабинетът дава безвъзмездно управлението на имота, който се намира в сливенската местност „Хисарлъка” и представлява археологическа недвижима културна ценност.

 

„Идеята е общината да управлява този обект. Той не носи финансова печалба, но е много важен за града и туризма в региона”, коментира кметът Стефан Радев по повод предоставянето на имота на общината.

 

„Освен като атрактивно място за туристи, крепостта ще се ползва и за открита сцена с монтиране на лека трибуна за зрителите и провеждане на мащабни представления”, каза още Радев. Той посочи, че тази година се планират изненади в тази посока.

 

Предоставянето на имота на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей Сливен.

Източник: "Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев