Община Сливен

Уникална програма радва посетителите на крепост „Туида“ в Сливен

.........................................................
19.02.2020 / 10:16

Никой не предлага ежедневна програма като тази на крепост „Туида“, а именно „Един ден в средновековния град““, заяви ръководителката на крепостта Мая Иванова пред „Наблюдател“ във връзка с отличието, което екипът на „Туида“ получи на Годишните награди на „Ваканция и СПА Експо-2020”.

„Програмата е уникална, защото сме я разработили така, че да можем да я предлагаме не само по фестивали и събори, а всеки ден след предварителна резервация. Тя е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности-обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления“, обясни Мая Иванова.

Програмата се предлага на туроператори и турагенти, организиращи ученически екскурзии, на училища в страната и бенефициенти, изпълняващи дейности по различни европейски и национални програми. Тя е подходяща както за ученици, така и за студенти, а също така е една добра възможност за тиймбилдинг събития.

„Към момента се предпочита от организирани групи от местни училищни заведения, особено от такива, които участват в национални или Еразъм програми. Самата програма беше създадена след заявка на ПМГ “Добри Чинтулов“-Сливен, което участваше в проект по иновативна програма за осигуряване на съвременна образователна среда. Имаха за цел учениците да научат за устройство на средновековния град, да излязат със знания от тук. Така възникна идеята. Видяхме, че се получи един краен, успешен продукт и започнахме да го предлагаме и на другите училища, включително и на такива, които имат гости от чужбина или чуждестранни партньори. За новият период имаме сключени договори с училища от Велико Търново и от други градове на България. Програмата набира голяма популярност и предизвиква такъв голям интерес именно, защото на друго място не се предлага“, каза още Мая Иванова.

Уникалното в програмата е, че в рамките на няколко часа посетителите сами пресъздават ежедневието в средновековния град. Програмата започва с обиколка на обекта и беседа от екскурзовод. След приключване на обиколката всички участници се обличат в средновековни костюми и се разделят на групи. Всяка група представлява дадена прослойка от средновековното общество. На всяка група се раздават равен брой монети. Първата група са хазната и строителите на града, втората група организира занаятчийска работилница за изработка на плъст, третата отговаря за кухнята, четвъртата поема военното дело и охраната на града, а петата организира забавленията и социалния живот. Участниците имат определено време, в което трябва да усвоят дейностите в своите зони, след което могат да продават изработеното от тях или да обучават в различни умения, които са придобили. Участниците могат да търгуват със стоки, пари и умения, но са длъжни да дават десятък и на хазната. Всички се обучават в средновековни танци. Програмата завършва с попълване на специален лапбук, за проверка на знанията. Лапбука съдържа кръстословици, викторини, текстове за попълване и занимателни задачи, чрез които се прави проверка на получените познания от образователната програма.

Този продукт има за цел както да популяризира обекта по нестандартен начин, но и да се съпреживее историята. Посредством похватите на експерименталната археология, се дава възможност за по-добро възприемане на историческите факти.

Припомняме, че крепост „Туида“ бе отличена след оценка на експертно жури в категория "Извън стандарта". Мая Иванова сподели, че в категория „Активно популяризиране на туристическа дестинация“ са кандидатствали с програмата „Стани приятел на Сливен“.

От крепост „Туида“ вече започнаха да се готвят за силен сезон. Това стана ясно от думите на ръководителката на туристическия обект Мая Иванова.

„Готвим се за участие на 22 февруари на крепост „Стенос“ в Траянови врата, където сме поканени да посрещнем празник на виното. Там ще представим занаята плъстене на вълна и ще покажем наши готови изделия. На 1 март сме в Павел баня. На 22 март крепост „Туида“ ще бъде с вход свободен. По инициатива на Министерството на туризма се включва в кампанията „Денят за вас“. Ще предложим безплатно стрелба с лък за посетителите. Очакваме през юли отново на сцената на „Туида“ оперни изпълнения, а нашият ежегоден събор ще бъде на 17 и 18 октомври. Той ще се проведе за шеста поредна година. Вярваме, че ще се получи още по-пищен. Стараем се всяка година да правим нововъведения.“, добави Мая Иванова.

На късноантична и средновековна крепост „Туида“ се организират и детски рождени дни, като всеки е уникален според интересите на детето.

 

Александра Иванова

Източник: "Наблюдател"

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев