Община Сливен

На Трифон Зарезан в котленското село Пъдарево

.........................................................
16.02.2020 / 10:00

С гайда, тъпан и акордеон, последвани от лозари и винари, започна традиционното шествие в село Пъдарево, отправило се към владенията на Трифон Зарезан. Кметът на селото Петър Жечев заряза лозята с пожелания за здраве, берекет и достойни изкупни цени на продукцията.

Ножицата взеха и зам. Кмета Шериф Куванджъ, председателката на Общински съвет Христина Чолакова и секретаря на Община Котел Христо Карабекиров.

По традиция подрязаната лоза беше напоена с червено вино, а кръшното хоро на което се хванаха събралите се припомни за емоциите и веселието, което е способно да предизвика плода на лозата когато ферментира.

В далечината от съседните лозови масиви също се чуваше народна музика, като в последствие репортера на KOTELNEWS установи, че това са също празнуващи, които вече бяха зарязали според обичая.

Облечени във фолклорни носии и хоро водено от техния ЦАР на лозята, тези пазители на българщината с приповдигнато настроение, народни песни и хороводна стъпка изминаха цялото разстояние от лозята до емблематичното заведение в центъра на Пъдарево.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев