Община Сливен

МРРБ дава 4,350 млн. лева за завършване на пречиствателната станция в Сливен

-------
07.02.2020 / 16:48

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда довършване на пречиствателна станция за питейни води на Сливен, която да бъде пусната в експлоатация.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Станцията е предназначена да пречиства водата от язовир "Асеновец".

Тя съобщи, че през втората половина на 2020 г. успоредно с изграждането на деривациите МРРБ ще стартира процедура по обявяване на обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за завършване на пречиствателната станция за питейни води на Сливен.

Средствата за завършване на пречиствателната станция са в размер на 4,350 млн. лева, които са предвидени в бюджетната програма на министерството.

Министърът напомни, че през 2008 г. МРРБ е сключило договор за довършване на пречиствателната станция, като строително-монтажните дейности са завършени на 90 процента. Строителството на станцията е замразено през 2009 г., защото не са изградени водопроводни връзки от станцията до града и обратно. С разработеното за обособената територия, обслужвана от ВиК Сливен, регионално прединвестиционно проучване са определени ВиК обектите, които ще се финансират по ОП "Околна среда" 2014-2020. Сред тях са доизграждане на напорен водоем, изграждане на довеждащи водопроводи до различни съоръжения по трасето, подмяна на помпени агрегати.

Министърът съобщи, че ВиК Сливен е подало проектното си предложение в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) за кандидатстване за финансиране по ОПОС на 25 март 2019 г., като има административен договор от 24 септември 2019.

Общата стойност на проекта е 133, 526 млн. лева с ДДС, като срокът на изпълнение е на проекта е 51 месеца, считано от датата на сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев