Община Сливен

На 4 февруари в галерия "Май" - изложба по повод 110 години от рождението на Димитър Кавръков

.........................................................
03.02.2020 / 09:41

Изложба, посветена на 110 години от рождението на художника Димитър Кавръков, ще бъде открита на 4 февруари от 17:30 ч. в галерия „Май“ в Сливен.

През 2010 година на мястото на родната къща и ателието на художника, на стената на построената там нова сграда, беше открита паметна плоча.

Димитър Кавръков е роден на 2 февруари 1910 година в град Сливен в кв.”Ново село”. Фамилията му е от стар сливенски род. Баща му Атанас Николов Кавръков е художник иконописец и резбар.

През 1928 година завършва резбарския отдел на мебелното училище в Сливен при художника резбар Петър Дамянов – баща на поета Дамян Дамянов.

В 1933 година е приет студент в Художествената академия в София, в приложния отдел при скулптора проф. Атанас Дудолов и в 1938 година завършва с отличен успех академията.

От 1930 година работи непрекъснато в областта на изобразителното изкуство, създавайки декоративни фигури на животни за паркова украса и фонтани, портрети на герои от близкото и далечното минало на нашия народ от камък и дърво.

След едногодишен учителски стаж в гр. Русе в училището за вътрешна архитектура и мебелировка учителствува в Етрополе, Котел и Сливен, в промишлени училища по дървообработване, като преподавател по рисуване, история на изкуството и резбарство. Пенсионира се през 1970 година.

Участвал е редовно от 1934 година в колективните художествени изложби със скулптура в Сливен, областни в Бургас, окръжни в Стара Загора и Ямбол. В националните художествени и приложни изложби в София.

На изложението в Париж през 1937 година за българския художествен отдел участва със скулптурата „Циганка”. По значителни творби от творчеството му са: „Циганка” от дърво, притежание на художествена галерия – Сливен, „Политзатворник” – гипс, „Надпяване” – камък, „Плодородие край Тунджа” – дърво, притежание на НХГ и „Възрожденец”, притежание на ХГ – Казанлък.

Член на Съюза на българските художници от 1947 година. За високо художествено постижение в областта на изкуството му е дадена почетна значка „Златна емблема” на град Сливен през 1970 година.

Носител на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

 

Източник: "Радио Сливен нет"

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев