Община Сливен

Днес в Твърдица избират Цар на виното

мкллп
01.02.2020 / 09:00

Твърдица днес е домакин на четвъртото издание на празника "Винария 2020". Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов съобщи за Радио Сливен Нет, че тази година има 40 местни участници и седем винопроизводители от страната, които ще се състезават в конкурса за домашни вина и титлата Цар на виното.

По - късно днес се очаква те да предоставят над 100 проби - бяло, червено вино и розе.

Конкурсът ще бъде в няколко категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе, за старо и младо вино и др. Пробите, които са анонимни и номерирани, ще бъдат оценявани от специалисти-сомелиери. Ще бъде провъзгласен цар на виното, а първите трима класирани ще получат награди /сувенирни изделия за вино/. За останалите са предвидени грамоти за участие, допълни кметът на Твърдица.

Празникът започна по - рано днес с ритуал по зарязване на лозе, бе направена възстановка с народни носии. По думите на Атанасов, от години в твърдишкия край няма нови лозови насаждения. Характерните за региона "Шевка", "Памид" и "Мискет" не са вече особено актуални за пазара. Сега най-често се правели вина "Каберне" и "Мерло".

 

Ще се проведе и конкурс за подходяща за празника най - добра домашна гозба, каза още Атанас Атанасов.

 

Организатори на "Винария" са Община Твърдица и Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий 1914".

 

Празникът ще завърши с музикална програма и веселба, обещаха организаторите.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев