Община Сливен

Кметът на Стара река Николай Стефанов: Работим за нов облик на селото в интерес на младите хора

.........................................................
30.01.2020 / 13:09

Какво е да си обичан и уважаван от жителите кмет? Какво е да милееш за родното си място и това да се превърне в причина, за да оставиш сигурна работа с два пъти по-висока заплата заради кметската длъжност, защото просто искаш да не промениш нещо, а всичко?

В днешния ни материал ще ви срещнем с младо момче, което убедително спечели на миналите местни избори, подкрепено от ПП ГЕРБ, и стана кмет на село Стара река в община Сливен. Той е Николай Стефанов. Женен, с едно дете. Завършил специалност „Механизация на горското стопанство“.

От няколко месеца заема кметския пост и вече се радва на уважението и обичта на жителите на селото. Местните го определят като точен, работлив, честен човек, който държи на думата си. Бившият му работодател Красимир Йорданов- управител на фирма „БУЛ ФОРЕСТ“ сподели, че се е разделил с един от най- кадърните си и доверени хора, но в крайна сметка това е станало в името на доброто на селото. Вижте какво сравнение направи г-н Йорданов между предишното управление на село Стара река и настоящото:

„Няма нищо общо между старото управление, преди Николай Стефанов да встъпи в длъжност, и настоящото. Предишното мога да го определя като присъствено без никакво управление на ресурсите. Смело мога да заявя, че почти нямахме кмет. Старият ни кмет се занимаваше предимно с административна дейност. За сегашното управление, в лицето на Николай Стефанов, мога да заявя следното: “Това, което се вижда, с пръст не се сочи.“

Красимир Йорданов посочи още, че кметуването на Стефанов е започнало първо с ремонт на дупките по улиците, които в някои участъци са били фрапиращи. По думите на г-н Йорданов, на настоящия кмет и на други жители, една от първостепенните нужди на селото е подобряване на инфраструктурата. Кметът Стефанов храни надежда, че Община Сливен, в лицето на Стефан Радев, ще откликне на тази необходимост. Той даде да се разбере, че г-н Радев вече е обещал изграждането на детска площадка в центъра на селото.

Жителите на Стара река не си спомнят кога за последните 20 години селото е било почиствано. Сега, това вече е факт. С наети работници от Бюрото по труда и машини, които шефът на „БУЛ ФОРЕСТ“ им дава, кметът Стефанов започва още след 11 ноември да почиства тротоари, тревни площи, пътища, входа и изхода на Стара река, района около здравната служба.

„Когато почистихме гробищата от високите храсти, чак тогава се видя, че липсва част от телената ограда около тях. Подменихме частично и нея.“, разказа кметът.

С багери започва да премахва едно по едно всички нерегламентирани сметища в района. Сега, на мястото на тоновете боклуци, има табели със строга забрана за изхвърлянето на отпадъци и посочена глоба в размер на 500 лева.

Но това е само началото. Жителите очакват да се подменят тротоарите, да се премахнат старите ненужни телефонни кабели, които висят по стълбовете, да се асфалтират главните улици на селото, да се подменят старите варели с нови, да се изградят обособени площадки за тях, да се ремонтира шадравана на площада на центъра и разбира се, очакват обещаната детска площадка от кмета на Община Сливен-Стефан Радев. Те изразиха готовност в името на селото да не оставят кмета Стефанов да се оправя сам, а да съдействат кой с каквото може.

Населението на селото е близо 500 души. Има функциониращи детска градина и основно училище. Културният живот в Стара река се свързва предимно с дейността на читалището и фолклорния състав, с който жителите се гордеят.

За първи път от много време насам, разказват староречени, кметът на селото е свикал събрание, на което са били повдигнат важни теми, като състоянието на сградата на здравната служба. Поради окаяното състояние на сградния фонд, кабинетът е преместен в сградата на кметството. Два пъти в месеца д-р Николай Бакърджиев преглежда свои пациенти.

За първи път след 20 години в селото се е състояло през миналата година запалване на коледните светлини и се е играло хоро на площада в навечерието на новогодишните празници. Тази инициатива отново е била на младия старореченски кмет.

„Надявам се да променим облика на селото така, че повече млади хора да се задържат тук, да се раждат повече деца. Факт е, че започнаха да се заселват млади хора от съседни села, купувайки си имоти. Имаме млад човек, който се завърна от Канада и започна да издига чисто нова къща. Стара река е село с традиции. Тук съжителстваме различни общности без проблеми. Посрещаме и тъгите, и радостите заедно. Надявам се това да продължи, селото да се разрасне, а защо не да се надяваме на още инвеститори, които да създадат условия за нова работна ръка, какъвто е г-н Русев с фирмата си например. Той осигурява хляб на 50 души.“, каза още Николай Стефанов.

Най- големият проблем на инвеститорите тук е пътя Стара река-Сливен, на свой ред коментира Красимир Йорданов, шеф на „БУЛ ФОРЕСТ“- Последният е забранен за камиони над 10 тона. Разчитам, тази година да стартира обещаният ремонт на пътя от кмета Стефан Радев и да отпадне забраната за над 10 тона.“

Кметът на село Стара река Николай Стефанов благодари на всички, които са го подкрепили по време на местните избори. Благодари за доверието, което жителите са му гласували и обеща, че ще се старае и занапред да не ги разочарова. Специални благодарности изрази и към кмета на Община Сливен Стефан Радев за подкрепата, която среща в негово лице.

 

Александра Иванова

Източник: "Наблюдател"

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев