Община Сливен

В галерия "Май" - библейски сюжети и сливенски светини в ефектни графични картини от метал

-------
27.01.2020 / 12:08

В края на седмицата сливенската галерия „Май“ откри една различна изложба. Панайот Кършев представи извънредно интересна Металопластиката в два цикъла – Библейски сюжети и Сливенски пейзажи в голям и малък формат.

28 графични картини впечатлиха премиерната публика със своята дълбока изразност и силно емоционално въздействие. Историята на Христа, разказана от Панайот Кършев, има корени в неговото родословие, свързано с историята на Сливенската митрополия, както и в дългогодишното му проучване на библейските сюжети и мотиви в иконописта от миналото до днес. Освен приятната изненада от силното представяне на автора на вълнуващите творби – Панайот Кършев, на откриването имаше втора приятна изненада – появата на Сливенския митрополит Йоаникий, който уважи с присъствието си изложбата и благослови творческите усилия на нейния автор.

На откриването на изложбата, за нея говориха трима художници – Илиян Урумов, председател на представителството на СБХ в Сливен, Румен Спасов, председател на Дружеството на художниците в Сливен и галеристката Благовеста Желязкова.

За Илиян Урумов, който също представи изложба Металопластика в Сливен миналата година, интригуващ е начинът, по който инженерът по професия Панайот Кършев обработва материала, за да постигне многопластовото звучене на творбите си. Това според него, дори за човек с инженерно образование, е сложен творчески процес, за да съумее да се постигне това изключително професионално предаване на тематиката и внушенията.

Румен Спасов посочи, че Панайот Кършев е един от основателите на Дружеството на художниците, чийто отдавнашни занимания с иконопис са го довели до постигането на един разпознаваем характерен стил. В творбите на Кършев Румен Спасов открои голямата им дълбочина, многопластовост, живописност и графичност.

Дядо Владика започна краткото си слово с думите, че творчеството и духа са съвместими, а за отразяването на библейските събития са нужни много труд и безсънни нощи. Но което е най-ценното, подчерта той – тези картини са плод на едно озарение.

 

Кратки професионални изявления за изложбата „Металопластика“ на Панайот Кършев – на художниците Петър Кайраков и Илиян Урумов.

 

Петър Кайраков: „Аз съм имал възможността да наблюдавам Панайот Кършев в ранните му години, когато започваше първите си опити да прави нещо с иконата и иконописта. И сега, когато виждам тази последна негова изложба, съм изключително впечатлен, защото нещата, които представя, въздействат визуално много добре. Те са почти като картини – едни графични картини, които вече носят в себе си пространство, дълбочина, естествено и чрез материалите, които той ползва, и с насищането с различните черни нюанси и „пребърсването“ на изпъкналите части на самия релеф. Изложбата му според мен е наистина впечатляваща и като тематика, и като техника. За мен тези неща въздействат, а щом въздействат на зрителя, те носят своята мъдрост с едни по-различни и по-разчупени за времето си техники. Аз мисля, че църквата няма нищо против художниците да опитват различни видове техники и да дадат възможност на зрителя да види и по този начин пресъздадена библейската история.“

Илиян Урумов: „Свидетели сме на изключително силно и прецизно представяне в една техника, която никак не е лесна и никак не е благодарна. Това е материал, който може да ти отмъсти, ако не знаеш как да се държиш с него, а в същото време това, което мен ме завладява в работите, е многопластовостта на натрупаните алуминиеви листове. От релефа, формата и силуета, които те създават, аз виждам един много добър рисунък, който мога да сравня, без да се прекалява в това отношение, с копирките на класическите православни икони. Това беше първото, което усетих, когато видях нещата на Панайот Кършев. След като ги подредихме тук, видях колко добре те стоят и като композиция, и като силует, защото силуетът е много важен, колко въздействат и колко точно е усетена тематиката. Представени в изложбата са две тематики. Разбира се, мен повече ме развълнува тази, която е свързана с житието на Христа, понеже имам и сантименти към тези сюжети и към авторите, които са правили икони. Но и пейзажите не са за пренебрегване, първо защото са на емблематични сгради в Сливен и второ – те са едни малки бижута. При Панайот Кършев виждам впрочем еднакво добро овладяване на големия и на малкия формат. Неслучайно, държах в изложбата да участват четири малки сюжета, въпреки че са извън цикъла за Христа, защото в тях пък виждам неща, които в големите не виждам. И обратно – те просто се допълват.

Металът е труден материал, защото уж си казваш, че можеш да го дълбаеш до безкрайност, а всъщност не е точно така. Освен това, ти трябва да пресъздадеш неговата деликатност и топлота. Металът е привидно студен, но всъщност, в него има топлина. Мекият алуминий е материал, който лесно се обработва, но ако прекалиш, веднага се вижда, че си загубил изяществото. Докато тук имаме едно седефено излъчване на тези картини, с патината, която е положил и с огромния труд, който е вложил за тази работа без машинки или поне с много малко електрически средства. Това е изложба, достойна за адмирации.“

 

… Респектиращи са металните пана на Тайната вечеря, Благовещение, Цветница, Разпятие Христово, Възнесение, Томина неделя, Света Троица, Богородица с житийни сцени, покровителят на Сливен Св. Димитър.

И съкровените за сливенци картини – с паметника на Хаджи Димитър, Халката, Стария бряст, бароковите сгради на Узуновата къща, Регионалната библиотека, Историческия музей, централния площад с катедралния храм и общината, които будят емоционално съпричастие.

На откриването на изложбата дойдоха много приятели на художника и граждани на Сливен. Зам.-областната управителка Димитринка Петкова беше сред тях.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 3 февруари. И заслужава да се види.

 

Щилияна ВАСИЛЕВА

Източник: "Ирида Сливен"

Още снимки от новината

-------
-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев