Община Сливен

ТЕЦ-Сливен не замърсява въздуха, обяви шефът й инж. Павлин Костов

-------
25.01.2020 / 09:39

„ ТЕЦ Сливен не създава предпоставки за замърсяване на въздуха и ние гарантираме това на гражданите“. Това заяви по време на Деня на отворените врати в топлоцентралата директорът на топлофикационното дружество инж. Павлин Костов, предаде репортер на Радио „Фокус“ -Сливен.

 

Освен медии, около 15 граждани от Сливен и Стара Загора, централата посетиха представители на отдел „Екология“ към Община Сливен и на природозащитна организация. Всички те имаха възможност, освен да зададат въпросите си и да разгледат отблизо технологичния процес, при който се оползотворяват различните видове гориво и системата за мониторинг на въздуха.

 

„При нас се използва основно български RDF от инсталацията в село Хаджидимитрово, а от няколко дни и от София, където спечелихме поръчка“, обясни на посетителите инж. Костов. Той допълни, че преди време е имало внос от Италия, защото у нас доскоро е имало кой да доставя качествен RDF, от него обаче има останало съвсем малко количество, което още не е използвано.

 

„Предприели сме и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването на горивата, без това да ни се изисква. Такова задължение има при горенето на опасни отпадъци, а ние не изполваме такива тук. Въпреки това, сме се подсигурили двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата“, уточни инж. Ангел Ангелов – председател на борда на директорите на „Топлофикация“ Сливен.

 

„След първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там стоят още толкова време“, обясни технологичният процес инж. Костов.

 

Представителят на отдел „Екология“ към Общината Мария Диловска пък обясни, че според нея замерванията на температурата в газоочистващата инсталация трябва да са по-чести и да се проверява дали тя е постоянната, при която се образуват по-малко количество диоксини и флурани. Според нея не е ясно и дали не остават канцерогенни вещества в остатъчната пепел след преработката на горивото, които впоследствие преминават в гипса и цимента, които се използват в строителството. По думите й, RDF-фа от столична община е разнороден и може би е необходимо да се изследва какво точно съдържа този отпадък, дали някои канцерогенни вещества не са в завишени количества.

 

Своите наблюдения Диловска ще оформи като писма до Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ, за да погледнат те по-анализиращо от страна на експертното им мнение.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев