Община Сливен

Щилияна Василева: Нагла гавра или проста кражба? Изчезна паметната плоча на Куш бунар

-------
21.01.2020 / 15:55

Паметната плоча при извора Куш бунар в местността Карандила, в чест на героите от Априлското въстание, е изчезнала, вероятно отнесена от вандали. Снимки от съсипания благороден жест на дарителката Радка Балева публикува самата тя в профила си във ФБ. Радка Балева е запалена туристка и като родолюбива сливенка, миналата година отделила от скромните си средства, за да почете паметта на героите и хайдушкото минало на Сливенския Балкан.

Паметната плоча бе поставена от патриотите в местността Куш бунар на 6 май 2019 г., в чест на 143-годишнината от Априлското въстание. На тази дата на Орловия извор в Сливенския Балкан е положила клетва четата, предвождана от Стоил войвода, Иларион Драгостинов и Георги Обретенов. Тя слага началото на Априлското въстание във Втори сливенски революционен окръг и героичния поход на въстаналите българи в сливенско. Оттук четниците се придвижват към Нейково и Жеравна, където към тях се присъединяват още бунтовници…

Едва ли крадците и вандалите ще се засрамят от огорчението на дарителката. Дали някой е видял отлепянето и отнасянето на плочата в незнаен ден и час не е ясно. Но тези и по-грозни разбойнически актове са всекидневие, с което свикваме и се примиряваме. Паметната плоча на връх Българка, пак в Сливенския Балкан, изчезна по подобен загадъчен начин през 2018 година. На кого пречеха паметните знаци, кому са нужни късовете гранит? – „Мълчи народът…“ А на мястото на откраднатите възпоменания слагат грозния си печат наглостта и безразличието, с което позволяваме да се гаврят с българската памет.

Още снимки от новината

-------

 

Източник: "Ирида Сливен"
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев