Община Сливен

Използваните от ТЕЦ - Сливен биогорива не замърсяват околната среда

-------
21.01.2020 / 15:37

В ТЕЦ - Сливен няма констатирани нарушения и нерегламентирани практики при работата си с модифицирано RDF гориво. Това обяви изпълнителният директор на „Топлофикация“ Сливен инж. Павлин Костов. По този начин той отговори на упреците, че в инсталациите на ТЕЦ - Сливен се изгарят отпадъци, замърсяващи околната среда. По думите му само преди седмица в централа е направена поредната проверка от ДАНС, Икономическа полиция и РИОСВ - Стара Загора и не са констатирани нарушения. Такива не са установени и при извършените над 15 проверки през 2019 година, поясни още Костов.

 

За да има нагледност с казаното, Топлофикация - Сливен обяви Ден на отворените врати, а целта е да се успокои обществеността. Да се запознаят с работата на централата на 24 януари, петък, от 10 часа, са поканени граждани, експерти от отдел „Екология” в Община Сливен, представители на екологични организации. На всички заинтересовани ще бъде осигурен достъп до инсталациите за изгаряне на RDF и биогорива.

 

„Ще покажем и ще разкажем, как се осъществява дейността на територията на ТЕЦ Сливен”, обяви инж. Павлин Костов.

 

Топлоцентралата използва минимално количество модифицирано биогориво - RDF около 3-4% от общото количество. В пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи. Самият RDF e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона, включително и Сливен.

 

Инж. Костов бе категоричен, че ТЕЦ - Сливен не внася гориво за инсталацията от чужбина и не смесва използваното с въглищен прах. За безопасното изгаряне на RDF ТЕЦ - Сливен е инвестирала през 2015 година над 2 000 000 лв в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания. При изгаряне на модифицираното гориво не се отделят диоксини и полихлорирани бифенили, увери инж. Павлин Костов.

Източник: "Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев