Община Сливен

Уют, топлина и светло настроение в творбите на Светлозара Курдова

.........................................................
20.01.2020 / 15:17

Когато Светлозара ме покани да кажа няколко думи за изложбата й, много се зарадвах. Много се зарадвах за това, защото според мен тя е една много светла личност, с която се радвам, че работата ми в галерия „Май“ ме срещна.

Всички познаваме Светлозара и нейния значим принос към документалната фотография на възрожденското наследство от Сливен, Котел, Жеравна и други места, осъществен при съвместната и работа със Стефан Стефанов. Двамата правят и редица фотоексперименти, свързани с цветната изохелия и сeриграфията. Възможно е тя да е била орисана още когато е била кръстена Светлозара, тъй като фотографията е рисуване чрез светлина.

Голямата й любов обаче е живописта. От малка се учи от баща си – художника Евгений Курдов. Работи с разнообразни материали и в различни техники, но като изразно средставо предпочита най-вече акварела. В процеса на творчество, обича да си поставя различни задачи. Точно по тази причина нейните творби носят свой собствен, индивидуален характер и дух. В тях се усеща един особен уют, топлина и настроение, които понякога те карат да се усмихнеш, друг път да се замечтаеш.

В изложбата днес, Светлозара е включила творби от различни периоди на трорчеството си.

Представя фотографии, акварели, илюстрации и карикатури. От някои от тях гледат симпатични животни и персонажи, в други виждаме нежни цветя и пейзажи, всички те отразили различни настроения, моменти, интереси и вълнения на художника.

 

Благовеста ЖЕЛЯЗКОВА

Източник: "Ирида Сливен"

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев