Община Сливен

В Сливен бе открита документална изложба, посветена на 85 г. от рождението на Дамян Дамянов

.........................................................
16.01.2020 / 14:32

В сливенската библиотека „Зора“, на 16 януари бе открита документална изложба с произведения на Дамян Дамянов. В нея посетителите ще могат да видят оригинални чернови и книги с автограф на Дамян. В изложбата са включени и творби на Дамянов, издавани в периода от 1958 г. – от първата му стихосбирка "Ако нямаше огън", до такива, издадени след смъртта му. Всички експонати са от краеведската сбирка "Архив на сливенските автори" на библиотеката.

Експозицията е по повод 85 години от рождението на поета, които се навършват на 18 януари.

На представянето на изложбата днес присъства заместник-областния управител на Сливен, г-жа Димитринка Петкова, поети и граждани. Ученици от Хуманитарната гимназия в града рецитираха стихове на Дамян Дамянов.

Дамян Петров Дамянов е роден на 18 януари 1935 г. в Сливен. Някои смятат, че е роден на 13 януари, заради печатна грешка, допусната при второто издание на „Тетрадка по всичко“ от 1984 г. През 1953 г. завършва гимназия в родния си град, а през 1961 г. завършва българска филология в Софийския университет.

През 60-те години на миналия век работи като литературен консултант във вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“.

За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. „Сливенско дело“, а по-късно публикува поетични творби в централния литературен печат.

Дамян Дамянов е удостоен със званието Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, а през 1998 г. получава наградата „Иван Вазов“ за цялостно литературно творчество.

През 1963 г. на руски език излиза книгата му „Пусть окно распахнется“ в превод на М. Кудинов. Отделни творби на поета са публикувани в литературни издания на руски, беларуски, украински, унгарски.

Негова съпруга е поетесата Надежда Захариева. Има двама синове и една дъщеря.

 

Текст, снимки: Станимир Петков

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев