Община Сливен

"Горещ барометър": ГЕРБ бие с много БСП, ако изборите са днес

-------
14.01.2020 / 14:53

След края на еуфорията от коледните и новогодишни празници „Барометър България“ проведе телефонно проучване на удовлетвореността на българите от икономическото състояние - на страната и тяхното лично - и електоралните им нагласи. Преобладаващата част от респондентите оценяват положително икономическата обстановка в страната, макар че не биха се отказали от увеличение на личните си приходи.

Позитивната оценка за развитието на България намира отражение и върху политическите им пристрастия и стабилната подкрепа към управляващата коалиция. Доволни ли сте от икономическото развитие на България? В първите седмици на новата година „Барометър България“ поиска оценката на анкетираните за икономическото развитие на страната.

Усилията на управляващите за финансова стабилност в страната явно не остават незабелязани, като 54,3% от респондентите са доволни от икономическия климат и възможности в България. На противоположно мнение са 35,7%, според които икономическата ситуация в България е негативна, а 10% не могат да преценят.

 

Удовлетворени ли сте от личните си доходи? Традиционно при проучвания българите са недоволни от личната си финансова ситуация или смятат, че би могла да бъде и по-добра. И при сегашното ни проучване удовлетворени от собствените си доходи са 34,7%, а 59,7% ги оценяват като недостатъчни.

Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос – 5,6%.

 

Ако парламентарните избори бяха днес, коя политическа сила бихте подкрепили? Електоралните нагласи на анкетираните не търпят значителни промени спрямо последното проучване на „Барометър България“ през декември.

В парламента със сигурност попадат четири формации. Преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват показват, че водеща политическа сила остава ГЕРБ с 35,5% подкрепа, следвани на отчетлив интервал от БСП с 28,2%. Третата позиция е оспорвана от ДПС и „Обединени патриоти“ с по 11% одобрение.

Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6% от анкетираните, а Демократична България може да разчита на 3,2%. Значителен и леко нарастващ в сравнение с месец е делът на негласуващите – 41,9%.

 

Характеристики Период на провеждане на изследването: 09.01.-13.01.2020 г. Методология: Количествено проучване Представителност: населението на България с избирателни права Обем на извадката: 873 души на възраст над 18 г. Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол Метод: Телефонно интервю Финансиране: Собствено Демографски профил на анкетираните Възраст 18-40 г.31,7% 41-60 г.33,2% над 60 г.35,1% Пол мъж49,3% жена50,7%

 

Източник: ://blitz.bg/analizi-i-komentari/goreshch-barometr-ustanovi-gerb-ili-bsp-shche-pobedi-ako-izborite-byakha-dnes-tablitsi_news720532.html

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев