Община Сливен

Ивана Иванова извади от купела кръста на Богоявление в Котел

-------
06.01.2020 / 18:30

Животворящият Кръст на Богоявление в Котел извади от църковния купел Ивана Иванова. Котленчето, което е ученичка в VII клас на СУ „ Г. С. Раковски” по стечение на обстоятелствата се оказа второто момиче извадило кръста в историята на тази отколешна традиция в Котел.

За всеобщо съжаление на голямата част на гражданството и тази година не се извърши хвърлянето на кръста в езерото пред механата за Богоявление в Котел.

Архиерейски наместник ставрофорен свещено-иконом Димитър каза: „ Не е необходимо да казвам колко са ми годините, защото на моiте години има много здрави хора. Искам да ви кажа, че от 4-5 години имам сериозни здравословни проблеми с белите ми дробове и с дишането. Поради това нямам физическата възможност да изпълнявам този така въведен ритуал „хвърляне на кръста в езерото”. Моля гражданите на Котел да ме извинят, че по здравословни причини не мога да изпълня това. Но трябва да ви кажа, че това не е вярата, която Господ иска от нас. Не е вярата да се съберем на даден гьол и да чакаме попа да отиде при тях и да хвърли кръста, а после да започваме да се питаме кой го извади. Вярата е преди всичко във всеки един, в неговото сърце и душа и в изпълнението на Божиите повели. Вярата е да дойдем тук в Храма, да изпълним този Свят Богоявленски водосвет. Да се почерпим от тези води, от които да отнесем в жилищата си и да поръсим за здраве и спасение. Бъдете истински вярващи, а не да шетаме на зрелищни форми. Свидетели сме и на така нареченото Калоферско Богоявленско хоро. Не виждам нищо съществено в цялата тази зрелищност, виждам вече и подражание в детски градини и малки басейни. Избягвайте от ЕЗИЧЕСТВОТО. Придържайте се към спасителната вяра. Кръвта на Исус Христос се проля за нашето спасение.”

 

Източник: "Котел нюз"

Още снимки от новината

-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев