Община Сливен

В Нова Загора тържествено отбелязаха Йордановден

-------
06.01.2020 / 15:43

На 6 януари новозагорци спазиха традицията и отбелязаха един от най-тържествените празници – Богоявление, който според християнската религия е посветен на кръщението на Исус Христов във водите на река Йордан.

За трета поредна година, след Велик Богоявленски водосвет, отслужен от местни духовници, десетки жители на града се включиха в литийното шествие до Градската градина. Там се състоя традиционният ритуал по „хвърляне” на Светия кръст.

Пръв до светото разпятие в ледените води стигна Недялко Иванов Стоянов от СУ „Христо Ботев”, които бе благословен от архиерейския наместник Иван Стоянов и бурно аплодиран от присъстващите.

Сред тях бяха кметът на общината Николай Грозев, народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общински съвет Георги Николов, заместник-кметовете Нина Генчева, Светла Стоянова и Ивайло Енев, секретарят Мария Стефанова, общински съветници и представители на Общинска администрация. Г-н Грозев сподели,че е горд че, има възможност да се включи във възстановения ритуал, защото новозагорци винаги са уважавали традициите.

„Поздравявам младежa, който днес смело влязе в студените води, за да улови Богоявленския кръст. Пожелавам му да се радва на здраве, благополучие и късмет!“, допълни той

Още снимки от новината

-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев