Община Сливен

Петър Дънов сам слага край на живота си, не се дава на комунистите

-------
28.12.2019 / 11:45

На 27-и декември 1944-а година умира Петър Дънов, наричан Учителя от своите последователи. Дънов е философ, основател на религиозно-философско учение и движението на всемирното Бяло братство, което се определя като езотерично християнство. Учението е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

 

"Преди своето заминаване от този свят Учителя е казал думи, които е повторил три пъти и те са същината на неговото учение: "Любов към Бога. Любов към Бога. Любов към Бога". Това е най-важното", припомни пред БНР Слав Славов - председател на обществото "Бяло братство".

 

Славов разказа за обстоятелствата около смъртта на Дънов.

 

"Още през 20-те години той казва в една своя беседа: "Когато дойдат болшевиките, аз ще си взема партакешите и ще си замина". Това се случва след 9-и септември, когато идва комунистическата власт, той си заминава".

 

Учението на любовта, мъдростта и истината, което Дънов проповядва, представлява един безкраен низ от компромиси, защото любовта е компромис, уточни още Славов.

 

***

 

В интервю за Faktor.bg Андрей Грива, изследовател на учението на Петър Дънов, разказа: "Учителят казва, че в бъдеще човек ще живее с етерното си тяло. Ние сега познаваме само отчасти физическото си тяло. А имаме етерно, ментално, астрално, физическо. След идването на комунистическата власт, на 27 декември 1944 г. Учителят си заминава от този свят и тялото му е положено на "Изгрева". От цяла България идват хора, за да му се поклонят. На следващия ден пристигат да го арестуват. Известните личности, авторитети, духовни водачи са били в определени списъци, те трябвало да бъдат арестувани от новата власт. Ден преди това Учителят наистина прекратява земния си живот, спира жизнените функции на тялото си. Защо? За да не даде възможност на едно правителство, дошло на власт силово да наложи тотален атеизъм, да лепне срамно петно върху българската нация чрез погубването на един извисен дух. Така Учителят е предотвратил възможността тези „другари” да посегнат на народната чест, на българското достойнство, да му присъдят за векове тежка карма."

 

"По принцип един велик Учител сам може да реши кога да прекрати земния си път. В Индия има хора, които изпадат в подобно състояние и после се връщат към живота, вид латентно състояние, в което могат да издържат с години без вода и храна. За човешкия организъм според мен почти няма невъзможни неща. Учителят казва, че в бъдеще човек ще живее с етерното си тяло. Ние сега познаваме само отчасти физическото си тяло. А имаме етерно, ментално, астрално, физическо", разкри Андрей Грива и допълни: "Учителят ни казва, че негативните пророчества ще се сбъднат, ако българите не си променят отношението към Бога. Ако имаме правилно отонешие към Бога, при всички условия ще се чувстваме добре, ще живеем в равновесие, ще бъдем щастливи хора. През всичките дни на своя живот Учителят живее много скромно. Той никога не е имал частна собственост; с една цигулка и една Библия той раздава на всички от своя непресъхващ извор. Той носи Словото Божие, той го живее, и за това има силата да помага, да вдъхва надежда и упование, да лекува."

 

***

 

Сред най-известните цитати на Учителя са:

 

"Смисълът на живота се състои в това да намериш този, който те обича и който ти обичаш"

 

"Който прилага закона на любовта, малко говори, а много върши"

 

"Умен човек е този, който знае кога да се отдалечи и кога да се приближи до любовта"

 

"Не можеш да мислиш за някого, ако и той не мисли за теб"

 

Още полезни цитати на Петър Дънов, които ще ви накарат да се замислите над това какво всъщност е любовта.

 

1. Първото правило, което трябва да прилагате в отношенията си с хората, е да намирате във всеки човек по една добра черта – най-силната, която го отличава от всички хора.

 

2. Търсете доброто в човека и не се страхувайте. Щом държите доброто в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас. Свържете ли се с лоша черта на човека, вие го настройвате против себе си и го правите ваш неприятел.

 

3. Ако срещнете на пътя си неразумен човек, не му отговаряйте според безумието му. Ако срещнете глупав, не му говорете нищо. На глупавия и безумния можете да говорите мислено.

 

4. На другите да бъде добре – тогава и на мен ще бъде добре. Това е максимата, с която човек ще преодолее много мъчнотии.

 

5. Питате какво трябва да правите, за да ви обичат хората. Правете това, което прави Слънцето – давайте!

 

6. Който обича, всякога дава; който не обича, взима. По това ще познаете кой ви обича и кой не ви обича.

 

7. Да обичаш и да те обичат – в това е смисълът на живота.

 

8. Сложете вашите нужди на последно място, защото има закон: ако желаеш повече за другите, най-напред теб ще удовлетворят.

 

9. Свободата на човек зависи от доброто, което прави.

 

10. Щастието зависи от ума, сърцето и волята на човек.

 

11. Ако искате да имате сила в света, най-напред станете господари на себе си и не бързайте да подчинявате хората. Ако станете господари на себе си, много хора ще ви последват.

 

12. Лошото се заражда най-напред в сърцето, после в ума и най-после се реализира във волята.

 

13. Не се събирайте с хора, които имат отрицателни мисли.

 

14. Когато говориш зле за хората, подхранваш зло в себе си. Подхранваш ли злото, ти ще опиташ горчивината му.

 

***

 

Всички искаме светът да се оправи отвън. Светът вътре във вас трябва да се оправи.

 

Ако има дори един човек, с който не сте се примирили, той ще бъде спънка за вас.

 

На превзет човек съвети не давай. На хитър човек услуга не прави. На зъл – дума не казвай.

 

От човек двуличен се пази. От твърдоглав, упорит, горделив и тщеславен стой настрана.

 

Вълка овца да направиш не се труди, защото е вън от границите на твоята възможност.

 

Не взимайте повече, отколкото ви трябва. Не давайте повече, отколкото е нужно.

 

На хората всякога трябва да даваш толкова, колкото вземаш.

 

Радвайте се на успехите на приятелите си като на свой успех. Радвайте се на онзи успех, който е придобит с труд, с работа, с постоянство. Само по този начин вие можете да се повдигнете.

 

Най-сигурното лекарство е човешката радост.

 

Не занимавайте хората с едно и също нещо. Еднообразието действа убийствено.

 

Не се подчинявай на съветите на невежия.

 

В чужди работи не се бъркай.

 

На хорски думи внимание не обръщай.

 

Никога не допускайте някой да се меси във вашата работа. Нито вие се месете в работата и свободата на другите.

 

Не се занимaвайте с личния живот на хората. Видите ли, че двама души се карат, не ги съдете, не се ровете в причината на техния спор. Не се интересувайте от това кой как живее, как се облича, как се храни. Да се занимавате с живота на другите, преди да сте изправили себе си, това е губене на време.

 

Всеки да контролира себе си и да не обръща внимание на другите. Човек, който се занимава с чуждите погрешки, ще направи същите.

 

Някой казва: “Не мога да го понасям този човек.” и не подозира, че разрушава този, когото мрази, но разрушава и себе си едновременно.

 

Когато ни предизвикват, трябва да мълчим.

 

Кажи на човека една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали заслужава – да не те интересува.

 

Нито обиждай, нито се обиждай! Умният не се обижда.

 

Някой казал нещо лошо по ваш адрес – не се тревожете. Вашият мир струва много повече от това, което е казал някой. Изреченото от него е за негова сметка.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев