Община Сливен

Днес е денят на бащата, почитаме св. Йосиф

-------
26.12.2019 / 11:15

Православната църква почита на втория ден след Рождество Христово св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева.

Това е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както в Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно.

 

За живота на дърводелеца Йосиф са запазени малко сведения. Йосиф играе важна роля в Новия завет. Първото евангелие на Матей започва с родословието на Иисус Христос.

 

"За новозаветните евреи е много важно да разберат, че Иисус Христос - обещаният месия - ще бъде пряк потомък на цар Давид: „На когото Бог обеща, че няма да липсва мъж от неговото потекло на трона на Израел“.

 

Така Йосиф - бащата на Иисус Христос, е от царски произход, като се явява пряк наследник на трона. Това родословие е трябвало да докаже на евреите, че Иисус е месията, който има да дойде. Той е имал предишен брак, от който е имал деца, това са по-големите братя на Исус. След като се сгодява за Мария, не са имали сексуална връзка според Библията Матей 1:18. Когато се оказва, че Мария е забременяла, той решава да я напусне, но ангел от Бог му казва, че заченатото е Божият Син, според Мат. 1:20. От Библията не се разбират повече подробности за живота му освен, че не е бил жив, когато Иисус умира, защото Мария е поверена на любимия ученик Йоан.

 

Но този ден се отбелязва и Съборът на Пресвета Богородица и почит в памет на св. цар Давид като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

 

В повечето страни Денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати.

 

На 26 декември именници са Давид, Йосиф, Йосифа.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев