Община Сливен

„Зимни празници 2019“ в село Мечкарево на 26 декември

-------
20.12.2019 / 12:12

И тази година село Мечкарево ще бъде домакин на традиционният Регионален фолклорен събор „Зимни празници”. 20-ото издание се организира от Община Сливен, Кметството и Читалище „Просвета 1925”, с. Мечкарево.

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора.

 

За участие в него се канят самодейни състави от региона и страната. В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурваки/, Силвестър /Караман/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други.

 

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.

 

Тази година заявка за участие са подали 20 читалища от общините. Очаква се да участват над 300 самодейци.

 

Журито на събора ще бъде в състав - председател доц. д-р Владимир Демирев, членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев