Община Сливен

Какво се случва с ремонта на жп гарата в Нова Загора?

.........................................................
18.12.2019 / 14:00

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) е подновила обществената поръчка за реконструкция на гарата в Нова Загора. Това е втори опит за ведомството да сключи договор с изпълнител, след като през лятото прекрати поръчката заради липса на конкуренция. Този мотив по принцип е основателен, тъй като наличието на една-единствена оферта за даден проект по никакъв начин не гарантира, че публичните средства ще се използват ефективно. Но НКЖИ невинаги действа така – през октомври държавната компания спокойно избра изпълнител без конкуренция за ценовата оферта в поръчката за гарата в Стара Загора.

 

Сега за проекта за гарата в Нова Загора има странно повишение в прогнозната стойност на възложителя. При първото обявяване на поръчката именно фактът, че единственият кандидат бе предложил малко над прогнозната стойност, притесняваше НКЖИ. Половин година по-късно обаче самият възложител вдига летвата до 3.15 млн. лв. без ДДС, които са осигурени по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Крайният срок за подаване на оферти е 11 февруари 2020 г.

 

Първоначално поръчката за гарата в Нова Загора беше обявена през февруари, а офертите бяха събрани през април. Интерес прояви само един кандидат – обединение „Билд инженеринг“, в което влизат „Трейс груп холд“, „Си Билд компания“ и „Инжпроект“. Тогава НКЖИ реши, че слабият интерес е основание за прекратяване на поръчката, като по закон в такива случаи има право да действа така.

 

„Ефективност при разходване на обществени средства се постига само при осигуряване на конкурентна среда за избор на икономически най-изгодното за възложителя предложение“, пише в решението за прекратяване. Освен това кандидатът е предложил цена, която е по-висока от прогнозната стойност с 14.13%, и комисията смята, че ако сключи договор директно, няма да се защити публичният интерес.

 

Странни в случая са две неща. Първото – при повторното обявяване на поръчката НКЖИ повишава сериозно цената и от 2.7 млн. лв. без ДДС тя става 3.15 млн. лв. без ДДС. Така излиза, че ако „Трейс“ сега подадат оферта със същата цена, ще са под прогнозната стойност.

 

Фирмата, която е на първо място в класацията за най-големите строителни компании за 2018 г. К100, напоследък отпада на сравнително ранен етап от скъпите търгове на НКЖИ, пътната агенция и др.

 

Вторият любопитен детайл е, че липсата на конкуренция при ценовите оферти не е притеснила НКЖИ при аналогичен търг – този за ремонт на гарата в Стара Загора. Там на етапа с отваряне на предложените цени остана само един участник, но все пак офертата на избрания изпълнител за проектирането и ремонта на старозагорската гара беше 11.67 млн. лв. при прогнозна 13.1 млн. лв. с ДДС.

 

„Капитал“ попита НКЖИ на какво се дължи това повишение на разходите по проекта за нова гара в Нова Загора, като в отговор получи обяснение, което показва, че заради прекратяването на процедурата с мотива да се защити общественият интерес всъщност ще се похарчат повече средства, защото сроковете се скъсяват и заплатите растат.

 

„След прекратяване на първата процедура и преди повторното й стартиране НКЖИ сключи договор за изпълнението на проект „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив – Бургас“ на стойност близо 185 млн. лв., финансиран от ЕС“, обяснява възложителят. Тъй като сроковете за изпълнение обаче се скъсяват, за да се вмести изпълнението в настоящия програмен период, трябвало изпълнителят да ангажира повече хора и машини в ремонта.

 

„Необходимо е да се отчете фактът, че първоначалната прогнозна стойност бе съставена въз основа на количествено-стойностните сметки към проекти, изготвени през 2018 г., а се очаква реконструкцията на гаровия комплекс да започне в средата на 2020 г., като в сегашната прогнозна стойност е отчетено и увеличението на минималната работна заплата от 01.01.2020 г.“, твърдят още от НКЖИ.

 

Източник: „Капитал“

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев