Община Сливен

Приятели и колеги почетоха художника Александър Петров по повод годишнина от рождението му

.........................................................
17.12.2019 / 17:37

На 17 декември 2019 г., в сливенската галерия „Май“ бе открита самостоятелна изложба с картини на Александър Петров. Експозицията се посвещава на 90-годишнината от рождението на художника, който почина преди няколко месеца.

Александър Петров е сред утвърдените сливенски художници. Той принадлежи към едно поколение, имало възможността да се докосне до други измерения, до една друга душевност, за която граничното се губи много назад и продължава да се вижда далеч напред.

Роден е през 1929 г. в Сливен. Завършва средното си образование в "Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура" в Пловдив. Пребиваването му в градът под тепетата го среща със Златю Бояджиев, при който в продължение на четири години учи и овладява тънкостите на живописта.

Счита се, че Александър Петров е допринесъл за разкрепостяването на изобразителното изкуство в колоритно отношение през 60-те години на миналия век.

Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия "Димитър Добрович" в Сливен, както и частни колекции в България, Швейцария, Германия, Унгария, Гърция, Испания и др.

На откриването бе представена и книгата "Художникът Александър Петров – живот и творчество" от Величка Димитрова, която е издадена с подкрепата на Общински фонд "Култура", Сливен.

От името на заместника-кмета на община Сливен Пепа Чиликова бяха поднесени цветя.

На представянето на изложбата и книгата присъстваха много художници и приятели на Александър Петров.

 

Текст, снимки: Станимир Петков

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев