Община Сливен

В Сливен ще се състои благотворителен базар в подкрепа на болни с рядкото заболяване мукополизахаридоза

-------
17.12.2019 / 10:27

В Сливен ще се състои благотворителен базар в подкрепа на пациентите с рядкото заболяване мукополизахаридоза. Това заяви пред репортер на БТА Десислава Христакева, председател на Националната асоциация по мукополизахаридоза.

Благотворителната инициатива е в рамките на ежегодната кампания "Панаир на добрината" на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ - София, чиято цел е учениците да покажат своята съпричастност към деца, страдащи от редки заболявания и техните семейства.

Базарът ще започне на 20 декември от 12.30 часа в S-MOL в града. Там деца ще продават коледни украси, изработени от ученици от четвърти и пети клас от Дванадесето основно училище "Елисавета Багряна" в Сливен. Средствата ще бъдат използвани за физиотерапия и за различни консумативи, необходими за терапията на болните деца. В България те са общо шест, като през тази година са били диагностицирани две деца с втори тип на заболяването, за което има поддържаща терапия, уточни Десислава Христакева.

Мукополизахаридозите (МПЗ) са група наследствени лизозомни болести, следствие на които се увреждат всички жизнено важни органи. Описанието на тези заболявания започва в началото на 20 век. Асоциацията в България е създадена през 2007 година с цел да събере засегнатите семейства, за да могат всички те да се подкрепят и да си помагат. "Животът на пациентите с мукополизахаридоза и техните семейства е изключително труден, затова апелирам да бъдем по-добри и толерантни, за да могат те да водят спокоен и пълноценен живот, както това се случва в другите европейски страни", посочи Христакева.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев