Община Сливен

Десислава Танева: Последната половин година беше най-тежката в кариерата ми

-------
14.12.2019 / 11:30

„Последната половин година е най-тежката за мен в професионален план, но това не трябва е оценка каква година изпраща българското земеделие. За една част тя е добра. Когато човек управлява, винаги първата му мисъл е за трудностите, защото всеки чака добри новини“. Това каза земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

„В БАБХ имаше натрупани проблеми, свързани с комуникацията. Предстои преструктуриране на агенцията, за да има публичност в работата ѝ. Най-голямото препятствие беше с африканската чума по свинете. Проблемът не е приключил, но догодина ще имаме повече информация за болестта. Средно 2300-2400 диви прасета се отстрелват всеки уикенд. Има положителни проби вече и до границите с Турция и Гърция. В световен мащаб 51 страни са засегнати. У нас са убити 137 000 домашни свине. В Литва например през 2018 г. са имали 2 пъти повече огнища на свинска чума. Вирусът обаче се е върнал през 2019 г. в някои от тези места, което показва колко е устойчив“, допълни Танева.

„109 тона от пилешкото месо със салмонела бяха конфискувани. Причината за този случай е в занижения контрол в полското предприятие. Рискът за заразяване от нюкасълска болест е изключително ниска. Започнали сме проверка за ваксинация на птиците. На практика няма разбиране у потребителя поради специфичността на болестите. Опитваме се да обясним, че и ние не искаме да избиваме животните“, каза още земеделският министър. Тя отрече конспирациите, свързани с убиването на животни.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев