Община Сливен

Екип на РИМ - Сливен изготви помагала за живота и културното наследство на траките

------------------------------------
12.12.2019 / 10:04

Учебни помагала, предназначени за деца от 7 до 14-годишна възраст, реализира екип на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков”- Сливен.

Помагалата са три вида в помощ на учителите и се изразяват в работни тетрадки и активни карти. Изработени са в рамките на проект „Музеят – място за учудване, въображение и любопитство” и са с насоченост към живота, бита и културното наследство на траките.

Забавните-образователни игри и задачи са авторски и са тествани по време на „Ваканция в музея”, като са положително оценени. Интересът от страна на училищата не закъснява.

„Учебните помагала са съобразени и с експозициите на музея. Сливенският музей е едно от най-богатите в България на тракийско културно наследство. Този проект ни дава възможност да популяризираме сред най-младите нашето културно наследство и най-вече нашите експозиции", коментира директорът на РИМ Сливен Николай Сираков.

"По време на часовете в музея децата могат да участват, като използват активните карти, разработени в две теми за траките. Всеки комплект съдържа 16 двустранни карти и всяко дете може да работи със свой комплект, съобразен с учебния материал, който те са взели вече в училище или ние тук сме изнесли нашия урок", разказа ръководителят на проекта Дора Пондалова.

Запланувано е разработване и на беседа, свързана с тези помагала. "В едни от вариантите й, децата се превръщат в герои и разказват от първо лице на своите съученици", допълни тя.

Освен помагалата, по проекта са изработени и 5 вида пъзели, показващи артефакти от времето на траките, които децата подреждат.

Имат състезателен елемент, с който завършва пребиваването им в музея.

 

Източник: "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев