Община Сливен

Министър Танева: Нито килограм пилешко със салмонела не е стигнало до пазара

-------
06.12.2019 / 15:45

Полското пилешко месо със салмонела е иззето от БАБХ и не е стигнало до потребителите, обяви земеделският министър Десислава Танева пред журналисти. Общо полският производител е внесъл 544 тона, но в 109 тона са открити вредни микроорганизми.

17 сигнала са получени по системата на ЕС от други страни за наличие на салмонела в пилешко месо с произход Полша. Първият сигнал постъпва от Словакия в края на март. Стоката не е за директна консумация, а за преработка, заяви Танева.

По думите й, правилата на ЕС изискват да не се уведомяват потребителите, когато става дума за продукт за недиректна консумация. Агенцията по храните са задължени с разпоредба и да не съобщават имената на производителя от Полша, нито на преработващите у нас продукция.

По всички сигнали са установени 109 тона пилешко месо и са иззети. 10 от сигналите пристигат след 29 октомври т.г. 15 от 17 сигнала са за един и същ производител. Агенцията по храните е уведомила полската агенция за проблема с продукцията на тамошния производител.

"Месото не може да се консумира без термична обработка, а е за влагане в продукция. Разпоредила съм проверки на всяка партида, която влиза за продажба на нашата територия от Полша", заяви още Танева.

Земеделското министерство няма правомощия забранява на внос от Полша. Това може да го направи само полският орган по храните.

От началото на годината БАБХ е направила 400 проби в кланици и производители. Положителни са открити в две калници, 12 в преработватели, но те не са стигнали до търговската мрежа.

 

Източник: https://www.monitor.bg/bg/a/view/taneva-nito-kilogram-pileshko-sys-salmonela-ne-e-stignala-do-pazara-182743

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев