Община Сливен

В РБ "Сава Доброплодни" стартират тържествата "Коледа в библиотеката"

.........................................................
04.12.2019 / 10:19

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 20 декември 2019 г. включително, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще предложи на своите читатели и на сливенското гражданство богата и разнообразна програма.

 

Програмата на тържествата „ Коледа в библиотеката“-2019 включва беседи и творчески работилници за ученици, представления за деца, две премиери на книги, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”- 2019, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

 

От 4 до 6 декември, по предварително утвърден график, ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища могат да посетят беседите и творческите работилници: „Коледа и Нова година в България – традиции и обичаи”. От интересни презентации учениците ще научат повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните краища на страната. В беседите ще се включат и Маринета Кирчева – секретар на НЧ „Просвета - 1925” - с. Мечкарево. която ще представи обредните хлябове на празниците от коледния цикъл и Марина Митева – библиотекар в НЧ „Пробуда - 1906” -гр. Кермен, която ще разкаже за обичая Сурваки в Сливенския регион и заедно с децата ще изработва автентични сурвакници.

 

От 9 до 19 декември 2019 г. по традиция в библиотеката ще отвори врати приказен театър като децата на възраст от 7 до 10 г. ще могат да посетят, по предварително уточнен график, представлението „Как се спасява Коледа” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила – завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата.

 

На 20 декември 2019г., от 10:00 ч., на официална церемония ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2019. Церемонията ще завърши с коледен концерт, в който ще се включат талантливи малки певци и танцьори от най-добрите школи в града.

 

За почитателите на българската поезия и проза библиотеката организира на 9 декември от 17:00 ч. премиера на стихосбирката „Прозорец от спомени“ на Кети Бозукова. а на 16 декември от 17:00 ч. ще бъде представен романът „Градът на слънчевия небосклон“ на Стефан Чолаков.

 

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

 

Достъпът до всички събития е свободен. Заповядайте! Очакваме ви!

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев