Община Сливен

Нови 13 случая на хепатит в област Сливен за седмица

.........................................................
04.12.2019 / 09:48

Нови 13 случая на вирусен хепатит са регистрирани през миналата седмица в област Сливен, става ясно от справката на Националния център по обществено здраве и анализи. „През целия месец ноември имаше регистрирани случаи на вирусен хепатит в различни населени места в общините Сливен, Твърдица и Котел“, коментира за 999 директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Сливен д-р Даниела Калева.

Единствено в община Нова Загора за момента заболяването не се е разпростряло. За епидемичен взрив в Котелско вече не може да се говори, макар, че болестта се овладява трудно, заради продължителния инкубационен период. Случаите обаче намаляват, каза още д-р Калева.

В Ямбол заболелите от вирусен хепатит през миналата седмица са двама. Най-добрият начин да предпазим себе си и децата си от хепатит е като сме изключително внимателни по отношение на личната хигиена, съветват лекарите.

Бъдете внимателни по отношение на децата – често те несъзнателно взимат чужди биберони, шишета, вилици и лъжици, което ги прави особено уязвими. Избягвайте съмнителни заведения и храни с неясен произход и измивайте добре плодовете и зеленчуците.

Ранната диагностика е от ключово значение и намалява риска за околните. Ако сте били в контакт с болен или някой от семейството се е разболял, е задължително да се направят необходимите изследвания.

 

Източник: "Радио 999"

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев