Община Сливен

Днес Православната църква отбелязва Андреевден

-------
30.11.2019 / 09:22

Православната църква почита паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича Първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

 

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и е брат на свети Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Свети Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра Свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в черквата на Светите апостоли. По-късно през 1208 г. главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата "Св. Петър".

 

В народния календар денят е популярен като Андреевден. Българите наричат още празника “Едрей”, “Едринден” или “Мечкин ден” и свързан с представите за прехода от есента към зимата. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “на Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”.

 

За празника се варят всякакви зърна – боб, леща, царевица, за да наедряват посевите, както наедрява сварените зърна.

 

Старите хора вярвали, че свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

 

В миналото на този ден преди изгрев слънце най-възрастната жена е извършвала обреден ритуал за защита от горския звяр.

 

Според познанието, достигнало до нас, тя взимала шепа варени царевични зърна и ги хвърляла нагоре в комина, като ги нарича по следния начин: „На ти, мечко, варен кукуруз, че да не ядеш през лятото суровия, да не ядеш човеците и стоката“!

 

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев