Община Сливен

В Котел се проведе национална конференция, посветена на историческото минало на града

.........................................................
29.11.2019 / 12:14

Котел беше домакин на научна конференция, посветена на историческото минало на града и старопланинския регион, организирана от община Котел, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Център за стопанско-исторически изследвания и Регионалния исторически музей в Силистра.

В рамките на два дни във възрожденския град си дадоха среща научни изследователи, музейни специалисти, филолози и др., които представиха своите изследователски трудове пред научните среди и обществеността в Котел.

 

След среща с проф. Русев, решихме да организираме тази конференция, защото човек има нужда и от духовна храна. Смятам, че отношението към историята, към културата и към духовността, трябва да се възпитава и това е задача и на академична общност, и на кметовете по населените места, каза в приветственото си слово кметът на община Котел Коста Каранашев.

 

„Този, които не познава миналото си, той не може да предвиди бъдещето. Много светли личности, предимно в българското възраждане са родени в Котел и са дали много на България. Нека да си зададем въпроса: Защо в тази епоха, в Котел са се родили толкова много будни, умни и интелигентни хора? Част от причините са благоприятните икономически отношения и специалният статут, в които хората от Котел са можели да работят, да се движат свободно и да учат и в Европа. Надявам се да си отговорим на въпроса , защо точно тогава са се появили тези велики хора. Визирам един от тях: Раковски – величина от европейски мащаб, човек които е комуникирал с други европейски лидери, като равен с тях”, посочи още Каранашев.

 

„В момента ЕС се стреми да осъществи принципите на солидарност и съпричастност. В 18 век в Котел и в Троян това е просто факт. Богатите са помагали на бедните, търговците взаимно са се подпомагали и са се стремели да осъществят желанието си гладни хора в Котел да няма. Тези хора са спазвали най-важното: обичали са България и са отдавали енергия, знания, страст и целия си живот за тази кауза. Ако ние се стремим и успеем да създадем такова общество, каквото те са създали, тогава България ще бъде равна на другите в Европа. Надявам се, че чрез тази конференция, и чрез последващи събития в общината, ние ще направим първата крачка към промени на мисленето на хората в Котел, пък и в цялата държава”, завърши кмета Каранашев.

 

Програмата включваше научни изследвания и трудове по темите: „Котел и Старопланинският регион – за традициите и перспективите пред регионалните изследвания“, „Средновековната фортификация на Котленския Балкан“, „Отново за задругата – семейната структура в Котел в средата на ХIХ в.“, „Котленските спомоществователи през 1846“, „Стипендиантите на княз Стефан Богориди от Котел. Опит за обща характеристика”, както и темата представяща нови данни за строителството на църквата „Св. Троица” в Котел. Научни разработки бяха посветени още за Котленското архиерейско наместничество в края на ХIХ в. и началото на ХХ в., Котленските възрожденци и техния отпечатък в историята на Хаджиоглу Пазарджик през Възраждането и други. Специално място беше отредено и на Котленския килим, който и до днес е вълнуващ занаят и изкуство.

 

В най-скоро време ще бъде издаден тематичен сборник от представените научни съобщения и доклади от конференцията, съобщиха организаторите на конференцията.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев