Община Сливен

Извънредно! Искат имунитета на Елена Йончева

-------
26.11.2019 / 09:14

Прокуратурата в България е отправила официално искане до ръководството на Европейския парламент да бъде свален имунитетът на евродепутата от БСП Елена Йончева, за да бъде разследвана от българската правораздавателна система. Това е съобщил преди минути в пленарната зала в Страсбург шефът на ЕП Давид Сасоли. Новината бе потвърдена от високопоставени източници от държавното обвинение. Медията ни научи, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил искането за снемането на специалната защита на Йончева в Европейския парламент още преди 15 дни.

Вероятно забавянето на отговора от страна на ЕП е станало заради тромавата бюрократична процедура, която е намалила скоростта на придвижване на папките с документи.

Давид Сасоли е информирал евродепутатите, че е разпоредил искането на българската прокуратура да бъде изпратено в комисията по "Правосъдие и правни въпроси". Запознати с европейската процедура твърдят, че подобни искания се разглеждат и уважават незабавно от европарламента, а до сега е нямало случай да е отказано свалянето на имунитет на европейски депутат.

Искането на българското обвинение е във връзка с образуваното наказателно производство срещу нея за пране на пари по аферата КТБ.

 

Източник: https://blitz.bg/obshtestvo/izvnredno-iskat-imuniteta-na-elena-yoncheva_news711380.html

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев