Община Сливен

Интересни инициативи в Сливен в „Месецът на Йовков”

.........................................................
18.11.2019 / 10:21

Продължава инициативата „Месец на Йовков”, по проект „По стъпките на Йовков в Жеравна” на фондация „Крайница”. На 8 ноември в къща „Миркович” бе открита изложбата „Мигове от „Старопланински легенди” на Дора Куршумова. Експозицията включва живописни платна по разкази на Йовков, а към всяка картина има цитат от съответния разказ.

Програмата на „Месеца на Йовков” продължи с прожекции на драматизации по разкази на големия български писател. През седмицата в къща „Миркович” ученици от 7 кл. в ППМГ „Добри Чинтулов” изгледаха драматизацията „Шибил”, а десетокласници от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – „Юнашки глави”. Заявки за прожекциите са направили още класове от различни училища.

След прожекциите учениците разгледаха изложбата „Мигове от „Старопланински легенди” и изразиха желание да участват в обявения конкурс за есе, кратък разказ и рисунка „Красотата в „Старопланински легенди”.

В близките дни ще се проведе Работилница за изработка на Божигробски престилки, в която ще участват ученици от НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”.

„Месец на Йовков” включва още: верижни четения на разкази с участието на ученици, оцветяване на хаджийска премяна, представяне на книгите „Хаджийска премяна” и „Местата и героите от „Старопланински легенди”.

 

Проектът „По стъпките на Йовков в Жеравна” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Насочен е към деца, младежи и възрастни хора. Целите на проекта са свързани с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. Проектът включва литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България", с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев