Община Сливен

Утре ще се проведе планинско бягане "Рекорд на Хайдушката пътека"

...
15.11.2019 / 15:30

Утре 16-ти ноември ше се проведе ежегодното замерване на времената за изкачване на Хайдушката пътека. Това информират организаторите от Фондация "Стария бряст". Всяко време, което е под 1 час ще бъде записано за историята в специално създаден преди години сайт за това. Това не е състезание, а всеки гони собственото си най добро време през годините - собственият си рекорд за изкачване на Хайдушката пътека.

Хижа "Карандила" ще бъде домакин на събитието и ще почерпи след състезанието всеки един от участниците с хайдушки обяд в хижата.

Стартът е от 9.00 часа,начало- на Хайдушката пътека.

"Хайдушката пътека" е култова за Карандила и Сливен. За колко време хайдутите са се изкачвали до Карандила е загадка. От години се води жестока битка, разказват се истории за това, кой за колко време я е изкачил и лично е поставил рекорда. Носят се легенди, митове и самохвалства…

През 2015 г. Фондация "Стария бряст" постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии. То се организира всяка година на територията на природен парк "Сините камъни", където се намират местността Карандила и "Хайдушката пътека".

Това състезание има само две точки на измерване: старта – в началото на пътеката, където е арката с надпис "Начало на Хайдушката пътека" и финала – в горния край на пътеката, голямата чешма до хотел "Карандила".

Характерно за маршрута е, че има много вариации. Всеки сам избира и преценя откъде да мине. Най-краткият път ще бъде маркиран с ленти. Той е и най-стръмен, и най-труден. Има и по-леки и заобиколни варианти, един от които следва официалната туристическа маркировка. Измерва се единствено времето необходимо за достигане от началото до финала.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев